Ajax na knappe zege door naar EL

Ajax heeft in zijn eerste duel onder coach Frank de Boer een imponerende 2-0 zege geboekt bij AC Milan. Daardoor werd Ajax derde in groep G van de Champions League en mag het z'n Europese avontuur voortzetten in de Europa League.

Ajax, dat na de matige prestaties van de laatste weken afgelopen maandag trainer Martin Jol had zien vertrekken, speelde vanaf het begin met flair en kreeg kans op kans. Miralem Sulejmani, Luis Suarez, Christian Eriksen en Siem de Jong, die in de aanval was verkozen boven Mounir El Hamdaoui, hadden in de eerste helft echter geen succes.

Pas na 37 minuten kregen de Milanezen hun eerste serieuze kans; van dichtbij kopte Ronaldinho recht in de handen van Maarten Stekelenburg. In de resterende minuten tot de rust richtte Milan zich wat op, maar het werd nauwelijks gevaarlijk.

Schuiver en pegel

Het overwicht van Ajax duurde na de rust voort. Sulejmani claimde na luttele minuten, net zoals Suarez voor de pauze, een penalty. Hij kreeg echter, evenals de Uruguayaan, geel voor een schwalbe.

Tien minuten later brak Ajax, met de pas 18 jaar oude Eriksen als sterk acterende spelmaker, echter wel de ban. Nadat een inzet van De Jong was geblokt, trof Demy de Zeeuw met een goed gemikte schuiver doel. Toby Alderweireld tekende halverwege de tweede helft voor de 2-0 met een pegel in de kruising na goed voorbereidend werk van Suarez.

Met de op de bank begonnen Zlatan Ibrahimovic als verse kracht zette Milan daarna nog wel aan. De eerste zege van Ajax op Milan sinds het Champions League-seizoen 1994-1995 (toen met Frank de Boer als speler drie keer werd gewonnen, onder meer in de finale) kwam echter niet in gevaar.

Real rolt Auxerre op

Door de verrassende zege van Ajax was het resultaat van concurrent Auxerre niet meer van belang. Real Madrid, al zeker van groepswinst, deed echter in eigen huis de sportieve plicht en rolde de Fransen met 4-0 op.

Auxerre had minstens een punt nodig om over Ajax naar de derde plaats te kunnen wippen, maar kon in Santiago Bernabeu geen vuist maken. Real leek wat gemakzuchtig, maar was toch een klasse beter.

Karim Benzema verzorgde al na twaalf minuten de 1-0, waarmee Real Madrid als eerste club op driehonderd doelpunten in de Champions League kwam. Ronaldo en twee keer Benzema maakten na rust het kwartet Madrileense doelpunten vol.