Ouderen bij Egmond aan Zee ANP

De afgelopen winter zijn opvallend veel 80-plussers overleden. De sterfte onder deze ouderen was in twintig jaar niet zo hoog, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Oorzaak is "vrijwel zeker" de uitzonderlijk lange griepepidemie. 

Er overleden 23.827 tachtigers. Dat is 15 procent meer dan in de winter van 2013/2014, toen er 20.191 tachtigers stierven.  

Van de negentigers gingen er 15.361 dood; 21 procent meer dan in de winter ervoor. 

Zachte winter

Meestal leidt een koude winter tot veel sterfte onder ouderen, zegt hoofddemograaf van het CBS Jan Latten. Dit jaar was de winter echter vrij zacht. Latten ziet een duidelijk verband met de griepepidemie die deze winter 21 weken duurde. Het was de langstdurende griepepidemie sinds het begin van de registratie in 1970. 

Een rol speelt vermoedelijk ook dat de griepprik dit jaar niet erg goed beschermde. Het virus muteerde, terwijl de griepprik werd geproduceerd. 

Onder zestigers en zeventigers waren er overigens niet veel meer overlijdensgevallen dan in de jaren ervoor. "Die groep is blijkbaar beter bestand tegen een griepje", zegt Latten. 

Bij de Nederlanders tot 60 jaar was de sterfte dit jaar lager dan eerdere jaren.

STER reclame