Fyra-inspecteur Jonkers voor de enquête-commissie.
NOS Nieuws

'Fyra had fabriek nog niet mogen verlaten'

Met de Fyra-treinen waren nog zo veel problemen dat het onverstandig was dat ze de fabriek in Italië verlieten en naar Nederland werden gehaald. Voor de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt, zei Tinus Jonkers van certificeringsbedrijf Lloyd's Register dat in de fabriek langer aan de treinen gesleuteld had moeten worden.

Jonkers was in opdracht van NS verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van de bouwprocessen. Volgens hem werd door het Italiaanse AnsaldoBreda slordig gewerkt bij bijvoorbeeld het maken van lassen en het leggen van kabels.

De treinen konden toch worden geleverd, omdat werd vastgelegd waar nog aan gewerkt moest worden. Dat is niet ongebruikelijk, maar bij de Fyra waren er 200 punten die nog aangepast moesten worden. Jonkers noemde dat ongebruikelijk veel. Volgens hem had AnsaldoBreda eerst in de fabriek die problemen aan moeten pakken. Nu werd er voor gekozen om in Amsterdam verder te werken.

Tijdsdruk

Dat de treinen al naar Nederland kwamen, heeft volgens Jonkers mogelijk te maken met tijdsdruk. "Onze taak was constateren en rapporteren. Bovendien zou er nog getest worden met de treinen. Het was aan opdrachtgever NS om te besluiten om verder te gaan", zei Jonkers.

Dat veel problemen nooit verholpen zouden worden, bleek toen Jonkers later een inspectierapport van de NS onder ogen kreeg. "Daarin stonden veel zaken die wij in de fabriek ook al hadden geconstateerd."

Jonkers vindt het jammer dat het project mislukt is. Volgens hem waren alle technische problemen met de trein oplosbaar. "Het is voor mij acht jaar van mijn leven geweest. Uiteindelijk vind ik het heel jammer dat de treinen niet door het Nederlandse landschap rijden."

Vanmiddag gaan de verhoren van de Fyra-enquête verder. Dan moet onder anderen Richard de Leeuw verschijnen, die voor de NS toezicht hield op de bouw van de Fyra. Foto's van zijn ogenschijnlijk luxe leven in Italië die hij op Twitter plaatste zorgden na het debacle voor veel ophef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl