anp

Ingenieursbureau Grontmij wordt overgenomen door het Zweedse Sweco voor 354 miljoen euro en verdwijnt daarmee van de Amsterdamse beurs. Door de combinatie ontstaat het grootste ingenieurs- en adviesbureau in Europa met bijna 15.000 werknemers en een omzet van 1,7 miljard euro.

Grontmij, dat onder meer actief is in waterzuivering, wegenbouw, en de energiesector, heeft het al jaren moeilijk. Het bedrijf uit De Bilt heeft last van de grote concurrentie op de Nederlandse thuismarkt en bezuinigingen van de overheid. Daarbij kwam het in grote schulden door de overname van het Franse Ginger in 2010. Vorig jaar leed Grontmij een verlies van 20 miljoen euro. 

Overnamekoorts

"Grontmij is de afgelopen jaren in een moeilijke positie gekomen. Met deze stap komen we daar in een keer uit," aldus topman Michiel Jaski in het NOS Radio 1 Journaal. 

Daarbij is er sprake van overnamekoorts onder ingenieursbedrijven. "Wij acteren in een sector waar heftig geconsolideerd wordt. Grote bedrijven nemen kleinere bedrijven over. Voor ons was de kans om met een sterke strategische en financiële partij samen te gaan aantrekkelijker dan alleen doorgaan." 

Beperkt banenverlies

De bedrijven vullen elkaar geografisch gezien goed aan. Sweco is vooral in Noord-Europa actief en Grontmij in Nederland, België, Duitsland en Engeland. "Er is weinig overlap. Het aantal banen dat verdwijnt is zeer beperkt", aldus Jaski. 

Volgens bestuurders en commissarissen van Grontmij is een overname in het belang van de aandeelhouders. Een aantal grote aandeelhouders, goed voor 56 procent van het stemrecht, is al akkoord. 

De naam Grontmij verdwijnt op termijn. 

STER reclame