Een Turkse vrouw brengt haar stem uit in Rijswijk
NOS Nieuws

Vooral Turkse jongeren gebruikten stemwijzer

Ongeveer 16.000 Turkse Nederlanders hebben de afgelopen week gebruik gemaakt van de stemwijzer die met het oog op de Turkse parlementsverkiezingen online is gezet.

"Dat is minder dan we hadden verwacht en gehoopt. Maar dat aantal wordt ongetwijfeld nog veel groter als komende week ook in Turkije zelf mensen de stemwijzer gaan gebruiken", aldus initiatiefnemer Ahmet Talan van Demokrasi Kültürü.

De afgelopen drie dagen mochten Turkse Nederlanders bij stembureaus in Rijswijk en Deventer hun stem uitbrengen voor de Turkse verkiezingen van 9 juni.

Veruit de meeste gebruikers van de Stemwijzer voor Turkije waren jongeren en mensen die zich al actief bezig houden met de Turkse politiek. "Niet denigrerend bedoeld, maar ik denk dat de groep huisvrouwen maar minimaal is bereikt."

Talan wil niet zeggen welke partijen de meeste stemmen krijgen op basis van de ingevulde StemWijzer. "Dat is ons doel ook niet. Wij willen mensen helpen bij het maken van de juiste keuzes door duidelijk te maken wat de standpunten van de politieke partijen zijn over belangrijke thema's."

Bekendheid

Demokrasi Kültürü ontwikkelde de StemWijzer samen met ProDemos en de Bundeszentrale für politische Bildung. Dertig stellingen geven de gebruikers inzicht in de opvattingen van acht politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen.

De website is drietalig: Nederlands, Duits en Turks. Meer dan negentig procent gebruikte de Turkse versie. De meeste gebruikers kwamen uit Nederland. Volgens Talan omdat er in Duitsland minder bekendheid is gegeven aan het bestaan van de StemWijzer.

Een stelling over de vrijheid van meningsuiting bleek door de 16.000 bezoekers veruit de belangrijkste gevonden te worden. "Dat is ook niet zo vreemd, want het is een actuele discussie in Turkije. De regering nam een paar maanden geleden een wet aan die deze vrijheid ondergeschikt maakt aan de nationale veiligheid. En de op een na populairste stelling was die waarin wordt gezegd dat toegang tot Facebook en andere media nooit mag worden geblokkeerd."

Ook dat laatste gebeurt regelmatig in Turkije. "Veel gebruikers van de StemWijzer die wij polsten, bleken tot hun eigen verbazing veel meer op vrijheid gericht te zijn dan zij zelf dachten. Daardoor kwamen zij vaak ook bij andere partijen uit."

"Meer dan de helft van alle Turken stemt gewoon altijd op dezelfde partij, keer op keer."

Ahmet Talan, initiatiefnemer van de StemWijzer voor Turkije

Of dat in Turkije zelf ook zo zal werken, is nog de vraag. Talan: "Meer dan de helft van alle Turken stemt gewoon altijd op dezelfde partij, keer op keer. Dat kennen we hier in Nederland niet. Dit keer zijn er 15 tot 20 procent zwevende kiezers en dat is voor Turkije extreem veel.

Bovendien is de stemwijzer eigenlijk ook niet 'ingericht' voor in Turkije wonende Turken. "Dan hadden we zonder twijfel andere stellingen bedacht, omdat onder de West-Europese Turken sommige kwesties veel meer spelen dan bij de mensen daar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl