Een Afghaanse jongen komt met zijn familie aan op het Griekse eiland Lesbos
NOS Nieuws

Vluchtelingen bereiken juichend Grieks eiland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Door correspondent Conny Keessen

De baai bij Eftalou, vroeg in de ochtend: het zijn eerst slechts twee stipjes in de verte, tegen de achtergrond van de Turkse bergen. De straat tussen Lesbos en de Turkse kust is maar een paar zeemijlen breed en het is stralend weer. Geen zuchtje wind. Al snel zien we twee grote zwarte rubberboten vol met mensen de kust bereiken.

Nog voor ze het stenen strand bereiken springen ze er al uit, schreeuwend en juichend. In de eerste boot die op het strand landt, zitten veel jonge mannen en een paar families met kinderen. Ze hebben “Yunan”, Griekenland, bereikt.

How are you? Ik ben Basir.

14-jarige vluchteling

In een lange stoet beklimmen ze de heuvels, sommigen met kleine tasjes, anderen met koffertjes. Het zijn voornamelijk Afghanen en Pakistanen. Ze wandelen in de richting van het dichtstbijzijnde dorp, Molyvos.

Een kleine jongen met een kleurig jasje aan roept me vrolijk "How are you" toe. "Ik ben Basir", zegt hij. Hij blijkt 14 jaar te zijn, en is alleen. Later vertelt een andere jongen mij dat zijn ouders zijn omgekomen in Afghanistan.

Vluchtelingen komen aan land bij Lesbos

Een Afghaanse jongen met een klein meisje op zijn arm spreekt me aan. Hij heeft zijn 4-jarige zusje bij zich. Hun ouders lopen iets verderop. De jongen wil weten waar hij zich moet registreren en waar het opvangkamp is. Hij schrikt als hij hoort dat de hoofdstad Mytilini, waar een opvang- en screeningcentrum is, aan de andere kant van het eiland ligt, 70 kilometer verderop.

Later worden de zeventig mensen die in de twee rubberboten zaten geregistreerd door de politie en met bussen van Molyvos naar de hoofdstad gebracht. Inmiddels zijn er in de haven van Molyvos nog eens 41 vluchtelingen, onder wie Syriërs, binnengebracht door de kustwacht.

De verdeeldheid over wat er moet gebeuren neemt toe.

Restauranteigenaar

De stroom vluchtelingen naar Lesbos is de afgelopen weken steeds groter geworden. Afgelopen zaterdag kwamen op verschillende plaatsen ook al 750 mensen aan. Bij de bevolking in het toeristische plaatsje Molyvos begint de bezorgdheid toe te nemen.

Melinda, de eigenares van een restaurant in de haven, heeft een groep vrijwilligers om zich heen verzameld. Het zijn Grieken en in Molyvos wonende buitenlanders die vluchtelingen voorzien van water en voedsel. Parasols zijn opgezet zodat de mensen in de schaduw kunnen zitten.

Er is geen officiële opvang in het stadje en soms duurt het lang voordat de bussen komen. "Nu de stroom zo toeneemt, worden mensen bang dat dit invloed gaat hebben op het toerisme. Ook neemt de verdeeldheid toe over wat er moet gebeuren", zegt Melinda.

Corendon

Dirk Braam, vertegenwoordiger van Corendon op Lesbos en woonachtig in Molyvos, heeft inmiddels een e-mail naar een plaatselijke internetkrant gestuurd.

"Ik vond het tijd de lokale autoriteiten wakker te schudden over het probleem wat kan ontstaan hier. Ik heb ze gewaarschuwd dat als de vluchtelingenstroom groter en groter gaat worden er problemen ontstaan op dit eiland.” Braam vindt dat er zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen en is bereid te helpen.

Geld is geen issue, maar het wordt soms gebruikt als excuus.

Dirk Braam van Corendon

"Maak de faciliteiten voor de vluchtelingen een stuk beter en zorg ervoor dat ze sneller doorstromen naar het vasteland, dan vermijd je ellende op toeristisch gebied. En daar moet iedereen hier van leven."

Volgens Braam zijn er genoeg bedrijven die bereid zijn financieel bij te springen, maar hij noemt geen namen. "Geld is geen issue, maar dat wordt hier soms gebruikt als excuus."

Nederlandse toeristen

Volgens Braam heeft de komst van de vluchtelingen nog geen invloed op de vakantie van de Nederlandse toeristen.

Jaap en Tinie Bult hebben er geen last van. Ze hebben de zwemvesten en rubberboten op de stranden gezien en de vluchtelingen ontmoet. "Ik vind het ten hemel schreiend”, zegt Jaap. "Het zijn goed uitziende en gemotiveerde mensen. Ik heb met mensen uit Syrië en Afghanistan gesproken. Ik heb er een dubbel gevoel over: ja ze komen Europa binnen, maar ze vluchten niet voor niks. Dat is het dubbele gevoel."

"Je voelt je schuldig als je de vluchtelingen ziet"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl