Kardinaal George Pell zou niets hebben gedaan tegen kindermisbruik door priesters
NOS Nieuws

Financieel hoofd Vaticaan onder vuur

Een van de machtigste mannen in het Vaticaan, kardinaal George Pell, ligt onder vuur. De door paus Franciscus aangestelde Commissie voor Kindermisbruik vindt dat Pell uit zijn functie moet worden gezet. Hij zou in zijn tijd als bisschop in Australië niet zijn opgetreden tegen kindermisbruik door pedofiele priesters.

Pell, hoofd financiën van het Vaticaan, is een 'gevaarlijk individu', 'hardvochtig', 'koudbloedig', en 'bijna een sociopaat'. Dat zijn enkele van de harde bewoordingen die Peter Saunders gebruikt om Pell te omschrijven in een interview met de Australische televisie.

Saunders, zelf een slachtoffer van seksueel misbruik door een priester, werd anderhalf jaar geleden persoonlijk door paus Franciscus aangesteld als lid van de commissie. "Persoonlijk denk ik dat zijn positie onhoudbaar is."

Aanfluiting

Saunders noemt het verwerpelijk dat kardinaal Pell niet wil verschijnen voor de speciale commissie die in Australië onderzoek doet naar de wijze waarop de kerk omgaat met seksueel misbruik binnen het eigen instituut. "Daarmee maakt hij een aanfluiting van de pauselijke commissie, van de paus zelf en vooral van de slachtoffers en de overlevenden."

Pell zou in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw geweten hebben van misbruik plegende priesters en deze beschermd hebben, in plaats van de misbruikte kinderen en hun families. Hij zou zelfs zwijggeld hebben aangeboden aan een van de slachtoffers.

"Voor mij is het cruciaal dat hij opzij wordt geschoven, dat hij teruggestuurd wordt naar Australië en dat de paus de krachtigste maatregelen tegen hem neemt", aldus Saunders.

Excuses

Pell heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Wel bood hij eerder excuses aan voor het feit dat hij in 1993 een priester terzijde stond toen deze voor de rechtbank moest verschijnen wegens kindermisbruik.

Enkele dagen geleden liet hij de Australische commissie weten dat hij wel degelijk bereid is om schriftelijk of in persoon verklaringen af te geven.

In 2002 werd Pell zelf nog beschuldigd van het seksueel misbruiken van een 12-jarige jongen in 1961. Pell was toen nog in opleiding. Die zaak werd afgewezen wegens gebrek aan bewijs.

Eerdere rel

Het is niet de eerste keer dat een prominente geestelijke in Australië onder vuur ligt wegens het toedekken van kindermisbruik door priesters. In 2003 moest om diezelfde reden aartsbisschop Peter Hollingworth aftreden als gouverneur-generaal. Dat is de vertegenwoordiger van het Britse staatshoofd in Australië en daarmee de hoogste functionaris van de uitvoerende macht in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl