Nieuw museum voor realisme in Gorssel

"Het is een cadeautje aan de Achterhoekers", zegt Hans Melchers over zijn museum. "Een prachtvolk, waarmee ik me erg verbonden voel."

Hans Melchers, rijk geworden in de chemie, kocht de voormalige Scheringa-collectie in 2012. Binnen drie jaar bouwde hij Museum MORE (museum voor moderne realisme) om de collectie in onder te brengen, in het Gelderse Gorssel. Vanaf dinsdag is het publiek welkom. 

Uitgebreid interview met Hans Melchers, eigenaar MuseumMORE

De collectie bevat magisch-realistische kunst van onder meer Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket. Ook zijn er werken van Nederlandse realistische tijdgenoten als Jan Mankes, Charley Toorop, Edgar Fernhout en anderen.

De collectie krijgt nu een tweede leven. Melchers vond het belangrijk de werken bij elkaar te houden, te behouden voor Nederland en weer beschikbaar te stellen voor publiek.

Tweede locatie

Het museum in Gorssel krijgt een tweede locatie in Huize Ruurlo. Daar zijn vanaf 2017 de vijftig werken van Carel Willink te zien. "Het kasteel past goed bij zijn monumentale stijl van schilderen", zegt Melchers. Tot die tijd worden ze gewoon in Gorssel tentoongesteld.

De openingstentoonstelling SCHERP KIJKEN. Traditie en eigenheid in de collectie van Museum MORE toont tweehonderd werken uit de collectie.

Melchers verwacht jaarlijks zo'n 80.000 bezoekers in zijn museum.

De Scheringa-collectie, hoe zat het ook al weer?

STER reclame