Een KLM-toestel stijgt op vanaf Schiphol
NOS Nieuws

Reisorganisaties willen Europees reisadvies

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

Door redacteuren Jikke Zijlstra en Hugo van der Parre

Reisorganisatie Thomas Cook wil dat er een Europees reisadvies komt als zich in een land veiligheidsrisico's voordoen. Nu zijn er soms grote verschillen tussen de reisadviezen van landen als Duitsland, Engeland, België en Nederland. En dat levert wel eens lastige situaties op, vindt Thomas Cook, waar jaarlijks 1 miljoen klanten een reis boeken.

Vorig jaar haalden touroperators op advies van Buitenlandse Zaken Nederlandse toeristen terug uit Egypte wegens acute terroristische dreiging. Maar bijvoorbeeld Engeland had het reisadvies niet aangescherpt. “Aan de reizigers is het lastig uit te leggen waarom het op dat moment voor Britten wel, en voor Nederlanders niet veilig zou zijn in Egypte”, zegt een woordvoerder van Thomas Cook.

Moet er één Europees reisadvies komen?

Afstemming

Ook branchevereniging ANVR vindt dit een onwenselijke situatie. “Het zou makkelijker zijn om één lijn te trekken op Europees niveau. Maar dat schijnt heel lastig te zijn. Wij zouden wel meer afstemming willen tussen ministeries van landen rondom Nederland. Het zou mooi zijn als zo’n overleg leidt tot hetzelfde reisadvies. Maar als dat niet kan, zouden we in elk geval willen weten welke afweging ten grondslag ligt aan het reisadvies.”

Volgens de ANVR is er afgelopen jaren wel veel verbeterd aan de reisadviezen van het ministerie. “Ze zijn veel duidelijker geworden, onder meer door de toevoeging van kaartjes, een betere eerste beschrijving van de situatie in een land en het gebruik van minder classificaties.”

Eigen inlichtingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet ook voordelen in een Europees reisadvies. "Daarom kijken we ook heel goed naar de adviezen van andere Europese landen en hebben we onderling veel overleg. Zo houden we de verschillen zo klein mogelijk. Maar landen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de eigen burgers en willen zelf een afweging kunnen maken op basis van eigen inlichtingen. Dat doet Nederland dus ook", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl