Camera helpt bij diagnose brandwonden

Aangepast op

Het is binnenkort mogelijk ernstige brandwonden sneller en beter te beoordelen. Vanaf begin volgend jaar krijgen de traumahelikopters en alle Spoedeisende Hulp afdelingen van ziekenhuizen in ons land de beschikking over een zogeheten 'teleburn'.

De teleburn is een cameratelefoon die dankzij speciale software in staat is een rechtstreekse beeldverbinding te maken met het Brandwondencentrum in Beverwijk. Zo kan al in een heel vroeg stadium door brandwondenartsen worden vastgesteld of het slachtoffer behandeld kan worden in zijn eigen ziekenhuis of dat transport naar een van de gespecialiseerde brandwondencentra nodig is.

Er zijn brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk. Voor een goede behandeling van ernstige brandwonden is het van levensbelang dat zo snel mogelijk de juiste diagnose wordt gesteld. Met de teleburn kunnen nu ook de deskundige specialisten mee beoordelen.

Lessen van de Nieuwjaarsbrand

De Beverwijkse chirurg Roelf Breederveld kwam op het idee voor de teleburn door zijn ervaringen met de Nieuwjaarsbrand van Volendam, nu bijna tien jaar geleden. Toen moesten in korte tijd tientallen gewonden worden gezien en dat kon alleen door naar de betreffende ziekenhuizen toe te gaan.

Een andere les van 'Volendam' is dat artsen en verpleegkundigen van de Spoedeisende Hulp en ambulancepersoneel extra geschoold moeten worden in brandwondenkennis. In speciale cursussen leren zij brandwonden te interpreteren.

De artsen van het Brandwondencentrum zijn ervan overtuigd dat hierdoor patiƫnten sneller terechtkomen op de plek die voor hun behandeling het meest geschikt is.