AFP

Door correspondent Ron Linker

Op het partijcongres van de UMP in Parijs heeft de partij zijn nieuwe naam bekendgemaakt: Les Républicains. De nieuwe naam van de partij van oud-president Nicolas Sarkozy circuleerde al een tijdje, maar is gisteravond laat formeel goedgekeurd door de leden van de partij.

In Frankrijk is het niet ongebruikelijk dat een politieke partij van naam verandert om een nieuwe fase te markeren. De nieuwe partij Les Républicains in vijf punten:

1. Voor Nicolas Sarkozy is de verkiezingscampagne nu al begonnen

Nicolas Sarkozy op het partijcongres AFP

De Franse presidentsverkiezingen zijn pas over twee jaar, maar Nicolas Sarkozy probeert zich nu al in pole position te manoeuvreren om in 2017 namens de nieuwe partij kandidaat te mogen zijn. In zijn toespraak, die bijna een uur duurde, noemde hij veelvuldig het woord vertrouwen. 

"Zonder vertrouwen stort alles in", zei de voormalige president. Hij richtte zijn pijlen vooral op zijn opvolger François Hollande. Die moest het bijvoorbeeld ontgelden omdat hij een bezoek aflegde aan Cuba op de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog werd herdacht. 

"Hoe durft hij op zo'n dag Fidel Castro de hand te schudden?", vroeg Sarkozy zich af. Hij vond dat Hollande naar Moskou had moeten gaan, om daar een herdenking met president Poetin bij te wonen. Veel Westerse regeringsleiders en staatshoofden meden die herdenking.

2. Franse kiezer wil Sarkozy voorlopig nog niet terug

Nicolas Sarkozy is lang niet bij iedereen populair AFP

Sarkozy heeft nog heel wat werk te verzetten. Uit peilingen blijkt dat 72 procent van de Fransen vindt dat de voormalige president geen kandidaat moet worden bij de volgende presidentsverkiezingen.

Zelfs binnen zijn eigen partij wordt ernstig getwijfeld: de helft van de leden vindt dat hij een kans moet krijgen om opnieuw de bewoner te worden van het Élysée-paleis. Eén troost voor Sarkozy: de huidige president François Hollande doet het nog slechter in de peilingen.

3. De Republikeinen zijn een stuk soberder dan de UMP

Het partijcongres van les Républicains AFP

De nieuwe partij erft een schuld van tientallen miljoenen euro's. Vandaar ook dat de broekriem moet worden aangetrokken. 

Een woordvoerder van Les Républicains zei tegen de krant Nice Matin dat dit het goedkoopste partijcongres ooit is geweest, met een rekening van nog geen half miljoen euro. Bezoekers werd aangeraden zelf een broodje mee te nemen...

4. Interne verdeeldheid blijft

Burgemeester van Boredeaux Alain Juppé aan het woord tijdens het partijcongres AFP

De partij probeert eensgezind een nieuw hoofdstuk te schrijven, maar de interne verdeeldheid is met de nieuwe naam geenszins verdwenen. Dat bleek bijvoorbeeld toen Alain Juppé en Alain Fillon hun toespraken hielden en uitgefloten werden door het publiek, overwegend aanhangers van Nicolas Sarkozy. 

Juppé, de huidige burgemeester van Bordeaux en mogelijk tegenstander van Sarkozy bij interne voorverkiezingen, leek er al op te rekenen: "Door sommigen van u word ik uitgefloten. Door sommigen. Maar dat weerhoudt me er niet van om te zeggen dat ik behoor tot deze (politieke) familie. En ik blijf lid van deze familie."

5. Niks nieuws onder de zon

De oprichting van Le Rassemblement du Peuple Français (RPF) in 1947 AFP

Met name aan de rechterflank is het niet ongebruikelijk om regelmatig van naam te veranderen. Sinds de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat zes keer.

In 1947 richtte Charles de Gaulle de Rassemblement du Peuple Français (RPF) op. In 1958 werd het de Union pour la nouvelle République (UNR), gevolgd door de Union des démocrates pour la République (UDR, 1967) en de Rassemblement pour la République (RPR, 1976). In 2002 was het Jacques Chirac die inzette op de Union pour un Mouvement Populaire (UMP). 

Vanaf vandaag heet de partij dus Les Républicains.

STER reclame