VVD-leider Rutte op het voorjaarscongres van zijn partij
NOS Nieuws

UWV-uitspraak Rutte 'een premier onwaardig'

SP-leider Emile Roemer is niet te spreken over de uitlatingen van premier Rutte gisteren op het VVD-congres. Rutte gaf, in zijn functie als VVD-leider, af op mensen die na hun ontslag meteen een WW-uitkering aanvragen en niet eerst proberen ander werk te vinden. "Ze hebben het adres van het UWV al in hun hand", zei hij in Arnhem.

Roemer noemt die uitspraak "een premier onwaardig". Volgens hem geeft het aan hoe ver de premier van de samenleving afstaat. "Hij heeft met zijn kabinet een enorme chaos gecreëerd op de arbeidsmarkt, kijk alleen al naar de zorg waar tienduizenden mensen hun baan zijn kwijtgeraakt", zegt Roemer. "En dan krijgen ze dit te horen. Dat is echt te triest voor woorden." Hij wijst er bovendien op mensen verplicht zijn om binnen een week het UWV te bellen, anders verspelen ze het recht op een uitkering.

Ikke

Rutte zei dat hij een hekel heeft aan de "grote dikke ik-mentaliteit", maar die heeft hij volgens de SP-leider zelf gecreëerd met de instelling dat iedereen het zelf maar moet uitzoeken. Roemer doelt daarmee onder meer op ouderen die langer thuis moeten blijven wonen.

Rutte sprak ook over "energietrekkende verhalen" van mensen die klagen dat ze langer moeten werken. Roemer zegt daarover: "Ik moet er bijna om lachen als het niet zo ernstig zou zijn. Jongeren zitten werkloos thuis en mensen boven de 65 moeten langer doorwerken, niemand in de samenleving snapt dat."

Ingewikkeld

Ook Tweede Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie wijst in een reactie op Ruttes speech op de zorg. Daar zijn de kabinetsbezuinigingen volgens hem slechter uitgepakt dan was voorzien.

In het NPO Radio 1-programma Kamerbreed noemde Voordewind als voorbeeld de gedachte dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid weer zouden gaan nemen. "Handen uit de mouwen is allemaal prima en aardig, maar we zien het met de decentralisatie van de zorg en bezuiniging op de huishoudelijke hulp dat dat veel ingewikkelder ligt en sommige mensen niet in staat zijn om zo snel te kunnen schakelen als Rutte dat wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl