'Normale' motorvereniging op toertocht
NOS Nieuws

'Gewone' motorverenigingen klagen over imagoschade

De politieacties tegen bendes als de Bandidos moeten meer rust brengen in de motorwereld, maar nette motorverenigingen hebben ook last van de negatieve publiciteit. Ze worden vaak over een kam geschoren met de motorbendes.

Op motorcampings in Limburg kunnen ze erom lachen. "We hebben geen raketwerpers, we hebben geen mitrailleurs, we hebben geen drugs, we hebben niks", zegt een lid van een motorvereniging Woubrugge uit Zuid-Holland - met nadruk geen motorclub - aan de campingbar.

Toch hebben de verenigingen wel problemen met de onrust rond de motorbendes. "Natuurlijk is het vervelend. Als wij als motorvereniging een bijeenkomst willen organiseren, dan mag je hopen dat er geen tegenstand ontstaat omdat mensen bang gemaakt worden door wat er allemaal gebeurt."

Zo is het vaak afwachten of gemeenten wel een vergunning willen verlenen voor motorevenementen. En het gaat verder, zeggen de leden. "Ik kan me voorstellen dat als je met een wat grotere motorvereniging gewoon een weekendje weg wilt, dat de politie je staande houdt en even poolshoogte neemt."

Vooral plezierrijders met een Harley worden er bij controles uitgepikt. "Daar hebben wij er ook een aantal van."

Ook eigenaars Tony en Wiel van camping De Hei in Siebengewald zijn ongelukkig met het geweld en de arrestaties. "De mensen in het dorp denken vaak dat wij dus ook dat soort gasten hier hebben. Maar dat is dus helemaal niet zo."

Dat alle clubs over een kam worden geschoren is wel verklaarbaar. 'Normale' motorverenigingen zijn soms lastig te onderscheiden van gewelddadige bendes, met vaak dezelfde motoren en leren jacks met insigne achterop. Tony: "Juist aan dat insigne is te zien of het zo'n MC-club is of niet. Mensen moeten zich een beetje verdiepen in het motorwereldje."

Onze evenementen zouden een aanzuigende werking hebben op andere motorclubs die ze liever niet zien. Maar die zijn helemaal niet uitgenodigd.

Gerard Drieman, voorzitter Harley Davidson Club Nederland

Gerard Drieman, voorzitter van de Harley Davidson Club Nederland herkent de verhalen van de campinggasten. "We lijden imagoschade. We komen heel moeilijk aan vergunningen van de gemeente, of soms helemaal niet. Met een vage reden voor die weigering, bijvoorbeeld dat het een aanzuigende werking zou kunnen hebben op andere motorclubs die zij liever niet zien. Maar die zijn helemaal niet uitgenodigd. We houden een evenement echt voor de gewone Harley Davidson-rijder."

Over de politieactie tegen motorbendes in en rond Limburg deze week is Drieman helder: "Prima dat het gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl