ANP

Het UWV stopt binnenkort met het beboeten van mensen met een uitkering die informatie achterhouden over hun inkomsten. Dat heeft de instelling afgesproken met minister Asscher van Sociale Zaken.

Per 1 juli gaat de nieuwe wet Werk en Zekerheid in, die de huidige WW vervangt. Daarin verandert de manier waarop de uitkeringen worden uitbetaald.

Mensen met een WW- of ZW-uitkering moeten straks per maand hun inkomsten opgeven. Als ze een verkeerd bedrag vermelden, worden ze een maand later automatisch met dat bedrag op hun uitkering gekort. Dat is mogelijk doordat het computersysteem gekoppeld is aan de administratie van de Belastingdienst en gemeenten, zegt het UWV.

Fraude loont niet

Volgens de organisatie maakt dat fraude zo goed als onmogelijk. "We gaan ervan uit dat mensen door de nieuwe wet secuurder zijn in het doorgeven van de gegevens. Er valt geen winst te behalen met frauderen, omdat het een maand later toch wordt rechtgezet." 

Er is nog een reden waarom het UWV met Asscher heeft afgesproken om te stoppen met boetes. Doordat veel mensen hun loonstrookje waarschijnlijk niet op tijd ontvangen, zullen ze in eerste instantie niet precies het juiste bedrag kunnen doorgeven. "We zouden dan een aanzienlijke groep mensen onterecht moeten beboeten", zegt een woordvoerder.

SP-Kamerlid Ulenbelt begrijpt de afspraken met minister Asscher niet, zo zegt hij in dagblad Trouw. "Dit kan natuurlijk niet. Eerst kreeg iedereen een boete en straks niemand meer?" Hij heeft Kamervragen gesteld aan de minister over de kwestie.

Het UWV benadrukt dat het alleen gaat om mensen die verkeerde gegevens (al dan niet bewust) doorgegeven. Mensen die zwartwerken, worden straks nog wel aangepakt.

STER reclame