Meer landen gevaarlijk om te reizen

time icon
ANP
Geschreven door
Jikke Zijlstra
Redacteur
Hugo van der Parre
Researchredacteur

Door redacteuren Jikke Zijlstra en Hugo van der Parre

Veel meer landen zijn de afgelopen jaren gevaarlijker geworden om in te reizen. Dat blijkt uit een vergelijking die de NOS heeft gemaakt tussen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2010 en 2015. Het gaat vooral om landen in het midden en noorden van Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië.

In 2010 waren zes landen zo onveilig dat Buitenlandse Zaken adviseerde om er helemaal niet naartoe te gaan. Nu geldt dit advies voor dertien landen, zoals Jemen, Libië, Sierra Leone en Syrië.

Ook wordt nu voor meer landen aangeraden om er slechts in noodzakelijke gevallen naartoe te reizen. Dat aantal steeg van 13 naar 22. Dit geldt bijvoorbeeld voor het grootste deel van Egypte, Liberia en Eritrea.

Bekijk hier de verschillen in reisadviezen tussen 2010 en 2015

Arabische Lente

In veel landen is de toegenomen onveiligheid een rechtstreeks gevolg van de Arabische Lente, die eind december 2010 losbarstte. Deze golf van opstanden, protesten en revoluties brak uit in landen als Tunesië, Egypte, Libië en Syrië.

In andere landen is de onveilige situatie toe te schrijven aan de opkomst van islamitische terreurgroepen (denk aan Boko Haram in Niger, Islamistische Staat in Irak) of etnische conflicten, zoals in Jemen. Ook natuurgeweld, zoals de aardbeving in Nepal, of de uitbraak van ziekten, zoals ebola in West-Afrika, kunnen tot een onveilige situatie leiden.

Reisbranchevereniging ANVR ziet inderdaad dat bepaalde landen in bijvoorbeeld Afrika minder goed bereisbaar zijn. "Als toerist en touroperator moet je dan nadenken over een alternatief", zegt woordvoerder Mirjam Dresmé. "Touroperators zijn daar goed in. Als je bijvoorbeeld een strandvakantie wilt houden, kan je als toerist altijd een land kiezen waar het politiek gezien wel rustig is of waar geen orkanen voorkomen."

Overigens volgt een touroperator niet altijd het advies op van het ministerie. Dresmé: "Reisorganisaties checken altijd bij hun lokale agenten of het gebied waar de reis gepland is veilig is of niet. Op basis van meerdere bronnen besluit de reisorganisatie vervolgens of een reis kan doorgaan, bijvoorbeeld door een andere route te nemen of niet meer na een bepaalde tijd te reizen."

Bekijk hier de reisadviezen per land op de wereldkaart

Veiligheid

Reisadviezen geven informatie over de veiligheid in een land. Ze zijn bedoeld voor alle Nederlanders die naar het buitenland reizen of daar langere tijd verblijven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt ze samen, op basis van informatie uit verschillende bronnen, waaronder de Nederlandse ambassades en consulaten. Medewerkers bezoeken gebieden om de veiligheidssituatie te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten. Verder wordt informatie gebruikt van overige ministeries, andere EU-landen, inlichtingendiensten, bedrijven en ngo's in het gebied.

Op dit moment worden de reisadviezen zo'n 100.000 keer per maand geraadpleegd. Daarnaast is de app al 80.000 keer gedownload.

Verantwoording

De NOS vergeleek de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van eind 2010 met die van de huidige reisadviezen van het ministerie.

In 2015 hanteert het ministerie vier categorieën, met elk een eigen kleur. 

- Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's. 

- Geel: let op, veiligheidsrisico's. 

- Oranje: alleen noodzakelijke reizen 

- Rood: niet reizen. 

De adviezen zijn voorzien van kaartjes. Het kan voorkomen dat binnen een land verschillende adviezen gelden. Zo kan in het ene deel van het land veilig worden gereisd, terwijl voor een ander deel het advies geldt om er weg te blijven vanwege ernstige veiligheidsrisico's. Het kan dus voorkomen dat een land meerdere kleuren heeft.

In 2010 hanteerde het ministerie andere categorieën. Toen waren er zes verschillende categorieën, zoals 'geen bijzondere veiligheidsrisico's', 'waakzaamheid betrachten' of 'alle reizen worden ontraden'. Elke categorie had zijn eigen kleur. De reisadviezen waren nog niet voorzien van kaartjes.

De NOS houdt de categorieën van 2015 aan. Daarbij hebben we de omschrijvingen van 2010 vertaald naar de vier categorieën van nu. Voor 2010 heeft de NOS de indeling gemaakt op basis van de meest dominante kleur in het land. Een land dat aan de grenzen rood of oranje is, maar verder helemaal groen, hebben we dus de kleur groen gegeven. Verder hebben we landen die deels geel en deels rood zijn, de kleur oranje gegeven. Enkele landen die veel verschillende kleuren hebben, zoals Colombia en Georgië, lichten we toe in een apart kaartje. 

STER Reclame