ANP
NOS Nieuws Binnenland Economie

'Geheime deal PostNL met Belastingdienst'

PostNL en de Belastingdienst hebben in het geheim afspraken gemaakt om pakketbezorgers fiscaal gunstig te laten werken. De Volkskrant schrijft dat de bezorgers als zzp'ers worden gezien door de fiscus, waardoor ze niet als werknemers voor PostNL hoeven te werken. 

De deal zou het bedrijf jaarlijks zo'n 15 miljoen euro schelen aan belastingen en premies voor medewerkers. Het bedrijf loopt op deze manier ook geen risico als de zelfstandige ziek wordt of minder presteert. De garantie over hoe de Belastingdienst de pakketbezorgers fiscaal beoordeelt, lijkt volgens de krant veel op de manier waarop buitenlandse bedrijven via een constructie in Nederland belasting ontwijken.  

Meerdere opdrachtgevers

Volgens PostNL is er juridisch niks mis met de afspraken die met de Belastingdienst zijn gemaakt. Door die afspraak kunnen de bezorgers gebruikmaken van de fiscale voordelen van een zelfstandige terwijl ze maar één opdrachtgever hebben. In andere sectoren, zoals de zorg, moeten zelfstandigen meerdere opdrachtgevers hebben. 

PostNL erkent dat het in 2012 en 2013 afspraken over de pakketbezorgers had met de Belastingdienst. Maar volgens de Volkskrant blijkt uit een document uit 2014 dat er nog steeds afspraken zijn met de fiscus.    

STER reclame