Premier Orbán bij zijn speech EPA

De regering van Hongarije kon eind vorig jaar niet anders dan de vele hypotheken in het land die waren afgesloten in Zwitserse francs, omzetten naar forints. Als dat niet was gebeurd, was dat een ramp geworden voor Hongarije. Dat stelde premier Orbán in een toespraak ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van zijn kabinet.

Ongeveer tweederde van de Hongaren had een hypotheek in vreemde valuta, veelal in Zwitserse francs of euro's, omdat daarvoor in verhouding veel lagere rentes golden dan voor leningen in de Hongaarse forint.

De als autoritair bekend staande Orbán gaf de Hongaarse banken, die voor een groot deel in buitenlandse handen zijn, opdracht om alle leningen om te zetten naar forints tegen de rente van dat moment. Kort daarna besloot de Zwitserse nationale bank om de vaste wisselkoers tussen euro en franc los te laten, waardoor de franc sterk in waarde toenam.

Chaos

Orbán schetste in dramatische termen wat er was gebeurd als de regering de drastische stap niet had genomen. "De maandelijkse lasten van mensen die een lening in vreemde valuta hadden waren dan gemiddeld met 70 procent gestegen. Ik ben het eens met de directeur van de centrale bank dat het land dat niet had aangekund", zei Orbán. Bankpresident Matolcsy is overigens een vertrouweling van hem.

"Gezinnen zouden zijn ingestort. Hoewel ik de regering hoog inschat, was dit boven onze macht geweest. Het land zou in chaos zijn gestort."

Door de financiële crisis waren veel Hongaarse leners al de problemen gekomen, evenals banken die zich geconfronteerd zagen met veel meer slechte leningen. Om leners te helpen is de centrale bank van Hongarije bijgesprongen met euro's uit zijn reserves.

STER reclame