Asscher geraakt door angst joodse gemeenschap

Minister Asscher voor Integratie zegt zeer geraakt te zijn door een rapport over "vreemd gedrag" bij joodse scholen en synagogen. "Zolang er een gevoel van onveiligheid is bij de joodse gemeenschap, kunnen we niet tevreden zijn."

De joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn (BLEW) meldt dat ondanks een versterkte inzet van politie en marechaussee er steeds vaker verdacht gedrag is in en bij joodse instellingen.  

De verdachte handelingen zijn vastgelegd op bewakingsvideo's en geven volgens de organisatie aan dat de kans op een aanslag toeneemt en de beveiliging van joodse gebouwen moet worden opgeschroefd. 

Angst 

Asscher zegt dat hij de afgelopen jaren veel contact heeft gehad met verschillende gemeenschappen in Nederland die te maken hebben met angst, "dus ook de joodse gemeenschap". 

Het kabinet heeft volgens hem veel maatregelen genomen om daar iets aan te doen, maar zegt dat de aandacht nog niet mag verslappen. "We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het antisemitisme in Nederland wordt teruggedrongen, dat daar op school over wordt lesgegeven."

Hij vindt het belangrijk dat het kabinet eraan kan bijdragen dat "we op een prettige manier kunnen samenleven in dit land, en daar hoort bij dat iedereen zich veilig voelt."

STER reclame