
Gezochte nazi-misdadiger Vladimir Katrioek overleden
Vladimir Katrioek, die op de tweede plaats stond op de lijst van het Simon Wiesenthal-centrum van meest gezochte nazi's, is in Canada overleden. Zijn advocaat heeft meegedeeld dat hij vorige week stierf. Hij was 93 jaar.
Het nieuws van zijn dood kwam enkele uren nadat het Wiesenthal-centrum de Canadese regering had verzocht de vervolging van Katrioek mogelijk te maken.
Katrioek werd geboren in Oekraïne, deserteerde in 1944 uit de SS en kreeg later de Canadese nationaliteit.
Genocide
Rusland klaagde Katrioek begin deze maand aan wegens genocide. Hij zou betrokken zijn bij de moord in 1943 op burgers in de stad Chatyn, dat nu deel is van Wit-Rusland.
Katrioek was tussen 1942 en 1944 lid van een Oekraïens bataljon van de SS. Hij heeft altijd alle beschuldigingen tegengesproken.
Uitlevering
De Russische ambassade in Ottawa verzocht de regering-Harper een paar weken geleden om medewerking in de zaak-Katrioek.
Premier Harper verwierp onlangs het verzoek om uitlevering van Moskou, met als argument dat Canada nooit de inlijving van de Krim en de Russische bemoeienis met Oekraïne zal accepteren.
Het Canadese federale hof stelde in 1999 vast dat Katrioek op valse gronden de Canadese nationaliteit had verworven, door te verzwijgen dat hij met de nazi's had gecollaboreerd. De Canadezen vonden geen bewijs dat hij oorlogsmisdaden had gepleegd.
Katrioek emigreerde in 1951 naar Canada. Hij werkte daar als imker.
- liveblog
Bezetting ziekenhuizen neemt af • StemWijzer-gebruikers zien wel wat in vaccinatiebewijs
Lees hier al het coronanieuws van zaterdag 6 maart.
Volgers, likes en shares: welke partij is online de grootste en wat maakt dat uit?
De NOS keek naar de hoeveelheid interacties die partijen en lijsttrekkers hebben met potentiële kiezers en hoe groot ze zijn op sociale media.
5378 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.