De basketballers en waterpoloërs poseren voor de groepsfoto
NOS Sport

KPN gaat noodlijdende sporters bijstaan

Donderdag werd op het Museumplein in Amsterdam het TEAMKPN Sportfonds gepresenteerd. Het fonds is een maatschappelijk initiatief van KPN en wordt opgericht om sportteams die unieke en internationale prestaties (gaan) leveren, tijdelijk financieel te steunen.

Het Nederlands basketbalteam is een van de ploegen die een financiële boost zal krijgen. Het team van bondscoach Toon van Helfteren plaatste zich in augustus voor het eerst in 25 jaar weer eens voor een EK, maar al snel werd bekend dat dat eigenlijk een groot wonder was.

Het team reisde heel Europa door met beperkte middelen. Alleen de vliegtickets werden vergoed door de nationale bond, verder stonden de lange mannen er alleen voor. De steun komt dan ook als geroepen voor Van Helfteren en zijn ploeg.

Financiele boost komt als geroepen voor basketballers

'Steun van harte welkom'

"Dit is bijzonder goed nieuws. We komen van heel ver. Die kwalificatie hebben we moeten doen met een minimaal budget. Dat lukt je misschien één keer in de zoveel jaar. Dus alles wat nu binnenkomt, en zeker dit soort ondersteuning, is van harte welkom en dat geeft ons bijzonder veel mogelijkheden om meer te gaan doen."

Van Helfteren kon niet ingaan op de hoogte van het bedrag dat wordt toegekend aan de basketbalploeg, maar erkende wel dat het om een substantieel bedrag ging.

"Ik heb mijn wensen op tafel gelegd qua voorbereiding, voor de medische staf en de conditionele training. En dat wordt gehonoreerd, dus ik neem aan dat dit een behoorlijk bedrag is."

De steun heeft ook veel praktische voordelen voor de ploeg van Van Helfteren. "We kunnen nu iets comfortabelere vluchten gaan zoeken, in het verleden moest alles low-budget. En het betekent dat we op geschiktere tijden kunnen gaan vliegen en dat we wat stoelen met extra beenruimte kunnen claimen."

'Iedereen wil erbij zijn'

Of Nederland een rol van betekenis kan gaan spelen op het EK laat Van Helfteren in het midden, maar hij ziet wel dat de populariteit rondom zijn team toeneemt. Zo zijn er spelers, die eerst bedankten voor Oranje vanwege de barre omstandigheden, die nu weer beschikbaar zijn voor het team.

"Daar ben ik twee jaar lang tegen aangelopen. En wonder boven wonder heb ik dit jaar nog niet een keer néé gehoord tegen een uitnodiging. Iedereen wil er nu bij zijn."

Toon van Helfteren (midden) viert feest met zijn spelers na plaatsing voor het EK veiliggesteld te hebben

Ook waterpoloërs kunnen stap maken

De Nederlandse waterpolomannen moeten zich nog plaatsen voor hun EK, maar daar ligt de focus vooral de Olympische Spelen van Rio in 2016. Via het Europees kampioenschap moet er een ticket worden gepakt voor het olympisch kwalificatietoernooi.

Bondscoach Robin van Galen, die in een vergelijkbare situatie verkeerd als Van Helfteren, beleefde daarom ook een heuglijke dag.

"Dit is supermooi natuurlijk. We hebben in twee jaar tijd heel veel kleinere sponsoren gevonden. Maar dit is een grotere sponsor en een hoofdsponsor voor het komende seizoen, wat voor ons natuurlijk heel welkom is."

Net als bij de basketballers wordt ook bij de waterpoloërs de financiële boost direct omgezet in daden. "We hebben ons ingeschreven voor de Universiade, de wereld studentenspelen, in Zuid-Korea. Dat toernooi kost heel veel geld en dat hadden we niet kunnen doen zonder KPN. En de voorbereiding op het EK in Belgrado wordt nu een stuk professioneler en beter."

Het logo van TEAMKPN Sportfonds
Van Galen: voorbereiding EK nu stuk professioneler

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl