Google I/O 2015
NOS Nieuws

Android-telefoons gaan intelligentere suggesties doen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

"Ga je vanavond mee naar Librije's Zusje en kun je onderweg meteen een bruin brood halen?" Voor mensen is een appje als hiervoor prima te begrijpen. Voor computers en smartphones inmiddels ook.

In de nieuwe versie van Google's besturingssysteem Android kan een telefoon na ontvangst van bovenstaand bericht (maar dan in het Engels) informatie laten zien over het genoemde restaurant en een herinnering aanmaken voor het halen van brood.

Al jaren zet Google flink in op kunstmatige intelligentie en opnieuw komen concrete resultaten daarvan naar Android-telefoons. Op Google's jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, Google I/O, liet het bedrijf zien hoe Android wegwijs wordt in menselijke taal en hoe een nieuwe app foto's kan vinden door in woorden te beschrijven wat je zoekt.

Slimme suggesties

Google's virtuele assistent, Google Now, laat al wat intelligentie zien door te vertellen wanneer je moet vertrekken om niet in de file te komen en wat voor weer het morgen wordt. Google Now kan straks ook gebruikt worden in combinatie met andere apps.

Tijdens het afspelen van muziek in Spotify kan je bijvoorbeeld aan Google Now vragen wie de frontman is van de band waar je naar luistert of hoelang de band al bestaat.

Google-topman Anil Sabharwal presenteert Google Photos

Vanaf vandaag kunnen gebruikers ook al hun foto's en video's gratis en ongelimiteerd online bij Google bewaren. Die opslag is onderdeel van Google's nieuwe fotoplatform, genaamd Photos. Er is een site waar gebruikers snel hun foto's kunnen bekijken en doorzoeken en er zijn apps voor Android en iOS.

De nieuwe apps hebben als doel het vinden van foto's en video's eenvoudiger te maken. Gebruikers kunnen zelfs op beschrijving zoeken, zoals het woord "bloem", waarna de app foto's uit de eigen collectie toont met bloemen erop, zonder dat de gebruiker ooit heeft aangegeven op welke foto's bloemen staan.

Google doet al langer onderzoek naar de relatie tussen foto's en tekst. Om computers te leren wat er op een foto staat, heeft Google veel foto's nodig, het liefst met accurate onderschriften erbij. Het zou kunnen dat dat de reden is dat Google gratis en ongelimiteerde foto-opslag aanbiedt - mogelijk worden de foto's gebruikt om de computersystemen verder te trainen. Of dat daadwerkelijk zo is, is nog onduidelijk.

Met de klas op reis

Google liet ook een initiatief zien voor scholen, waarbij de hele klas op een virtuele reis kan naar bijvoorbeeld de Chinese Muur of de bodem van de zee. Met een goedkope doe-het-zelf-kit kunnen leerlingen een kartonnen bril in elkaar vouwen, waar ze vervolgens hun smartphone in leggen.

Als de leerlingen allemaal in hun bril kijken, wanen ze zich allemaal in dezelfde virtuele wereld, die reageert op bewegingen van het hoofd. Je kunt zien wat er links van je gebeurt door simpelweg naar links te kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl