De nieuwe versie van Android gaat zuiniger om met de accu en krijgt verbeterde privacy-instellingen. Dat heeft Google, de maker van Android, aangekondigd tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie.

Android-gebruikers moeten nu bij het installeren van een nieuwe app toestemming geven om bijvoorbeeld de camera, microfoon en adressenlijst te gebruiken. Dat schrikt mensen af, omdat ze helemaal niet willen dat een app de microfoon gebruikt.

In de nieuwe versie van Android hoeft de gebruiker pas toestemming te geven voor het gebruik van de microfoon of camera wanneer de app die nodig heeft. Google volgt daarmee Apple, want in iOS werkt dit al langer zo.

Google kondigde verder aan dat de nieuwe Android, die voorlopig bekendstaat onder de naam Android M, beter omgaat met de accu van het toestel. Dat kan uren schelen in batterijduur.

Zodra de sensoren van een Android-toestel merken dat het toestel met rust wordt gelaten, bijvoorbeeld omdat het op tafel ligt, wordt een speciale energiebesparende modus gestart.

Ook wordt het mogelijk om met Android-toestellen te betalen in winkels door een toestel bij een pin-terminal te houden. Dat kan alleen met Android-telefoons die een specifieke chip (NFC) aan boord hebben. Ook werkt Android Pay voorlopig alleen in de Verenigde Staten.

STER reclame