De jetsetfotograaf François-Marie Banier troggelde de dementerende Bettencourt 400 miljoen euro af
NOS Nieuws

Vertrouweling steenrijke Bettencourt veroordeeld

Een Franse rechtbank heeft een voormalige vertrouweling van L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt veroordeeld tot drie jaar cel. De man, François-Marie Banier, zou misbruik hebben gemaakt van de geestelijke zwakheid van de steenrijke Bettencourt, die inmiddels 92 is.

Banier, die enige bekendheid geniet als jetsetfotograaf, heeft volgens de rechtbank voor zo'n 400 miljoen euro aan onder meer geld en kunstwerken afgetroggeld van de dementerende Bettencourt. Hij ontkent dat hij de giften op oneerlijke wijze heeft gekregen.

Banier moet ook een schadevergoeding betalen van 158 miljoen euro aan Bettencourt. Zij staat inmiddels onder voogdij van haar kleinzoon.

Sarkozy

In dezelfde zaak klonk vrijspraak voor de vroegere campagneleider van de voormalige president Sarkozy, oud-minister Eric Woerth. Hij werd ervan beschuldigd dat hij miljoenen euro's aan zwart geld van de aftakelende Bettencourt had gebruikt voor Sarkozy's campagne in 2007.

De vrijspraak voor Woerth komt niet als een verrassing: het Openbaar Ministerie had ook om vrijspraak gevraagd. Twee jaar geleden besloot justitie al om Woerths vroegere baas Sarkozy niet te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl