Hofvijver met zicht op Eerste Kamer NOS/Inge Hoogendoorn

'Onverkiesbare' PVV'er krijgt meer stemmen dan lijsttrekker

time icon

Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer hebben drie PVV-kandidaten meer stemmen gehaald dan de lijsttrekker. Dat blijkt uit de uitslag die vanmiddag door de Kiesraad is bekendgemaakt. 

Dinsdag werd al duidelijk dat relatief veel PVV'ers niet op lijsttrekker Faber hebben gestemd. Twee PVV'ers werden met voorkeurstemmen gekozen: Kops en Van Hattem. 

Kops stond op de veertiende plaats van de kandidatenlijst, maar haalde de meeste stemmen van alle PVV'ers. Hij kreeg 5214 stemmen. Van Hattem haalde er 3171 en de kandidaat Kok 3710. Pas daarna komt Faber met 2083.

Behalve de twee PVV'ers haalden nog twaalf anderen genoeg stemmen om op eigen kracht een zetel te krijgen. Maar die zouden ook zonder de voorkeurstemmen al in de senaat zijn gekomen. 

Geen meerderheid

De officiële zetelverdeling wijkt niet af van de officieuze van dinsdag. Die dag stemden de leden van Provinciale Staten voor de Eerste Kamer. 

Dat betekent dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de senaat, ook niet met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Coalitie en 'C3' komen samen op 36 zetels.

De VVD haalt 13 zetels, de PvdA 8, het CDA 12, D66 10, SP en PVV 9, GroenLinks 4, ChristenUnie 3, SGP, 50Plus en Partij voor de Dieren 2 en OSF 1. 

Nieuwkomers

Onder de nieuwe senatoren zijn burgemeester en oud-VVD-minister Jorritsma, de oud-CDA-staatssecretarissen Atsma en Knapen (CDA), oud-PvdA-voorzitter en ex-burgemeester Vreeman. 

Bij D66 zijn onder de nieuwkomers ex-SER-voorzitter Rinnooy Kan en oud-directeur Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 

Voor 50Plus komt onder anderen oud-staatssecretaris Van Rooyen in de senaat. Hij was in de jaren zeventig KVP-staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl. In de nieuwe Eerste Kamer zitten 49 mannen en 26 vrouwen. 

De nieuwe senaat komt op 9 juni voor het eerst bij elkaar. 

STER Reclame