NOS Nieuws

Eén betoger tegen Zwarte Piet vervolgd, rest gaat vrijuit

De activisten die vorig jaar werden opgepakt bij de sinterklaasintocht in Gouda, gaan vrijwel allemaal vrijuit. Het OM vervolgt alleen een verdachte die bij zijn aanhouding een agent zou hebben mishandeld. Tegen alle anderen, die vreedzaam demonstreerden, is te weinig bewijs dat ze de wet hebben overtreden.

Bij de intocht op 15 november werden negentig demonstranten gearresteerd; hoofdzakelijk tegenstanders van Zwarte Piet, maar ook een aantal voorstanders. Ze zouden op de verkeerde plaats hebben gedemonstreerd of de openbare orde hebben verstoord. Het OM kreeg uiteindelijk 25 processen-verbaal van de politie en daarvan zijn er nu 24 geseponeerd.

Onduidelijk

Vijftig van de opgepakte actievoerders, allemaal tegenstanders van Zwarte Piet, worden bijgestaan door advocaat Willem Jebbink. Hij zegt dat het op voorhand onmogelijk was om hen te veroordelen, omdat totaal onduidelijk was wie zich waaraan schuldig zou hebben gemaakt.

Het OM meldde destijds dat alle illegale demonstranten een boete van 220 euro zouden krijgen, maar dat is volgens Jebbink nooit gebeurd. Hij vermoedt dat het OM in de publieke opinie de indruk wilde wekken krachtdadig op te treden.

Excuses

De advocaat vindt dat burgemeester Schoenmaker van Gouda zijn excuses moet aanbieden voor de gang van zaken. De demonstranten, onder wie ook minderjarigen, werden in busjes afgevoerd naar Den Haag. Daar moesten sommige van hen urenlang in het busje wachten omdat het politiebureau vol was, zegt Jebbink.

"De burgemeester is volgens de wet degene die een demonstratie kan tolereren of niet. Hij kan tegen de politie zeggen: houd je in. Dat heeft hij niet gedaan; hij heeft het harde optreden van de politie zelfs verdedigd, in de sfeer van: 'schandalig dat een kinderfeest zo wordt verstoord'. Daarvoor zou hij zijn excuses moeten aanbieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl