Het hoofdkantoor van de Bundesnachrichtendienst in Pullach bij München
NOS Nieuws

KPN onderzoekt aftappen verbindingen door Duitsers

Telecombedrijf KPN doet onderzoek naar berichten dat de Duitse inlichtingendienst BND waarschijnlijk tussen 2005 en 2008 vanuit Frankfurt internetverbindingen heeft afgetapt voor de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De Oostenrijkse politicus Peter Pilz (Die Grünen) maakte vorige week bekend dat de Bundesnachrichtendienst een verzoek had ontvangen van de NSA om verschillende buitenlandse verbindingen af te tappen. Vandaag liet hij op een persconferentie in Brussel een lijst zien met de verbindingen waarin de Amerikanen geïnteresseerd waren.

Op die lijst staan 71 Nederlandse verbindingen, waarvan een groot aantal van KPN. Hoe Pilz aan de informatie is gekomen, wil hij niet zeggen.

Het is niet bekend wie in die tijd gebruik maakten van die lijnen. Ook is niet duidelijk waar de inlichtingendiensten naar op zoek waren. In Frankfurt ligt het grootste internetknooppunt ter wereld, de De-Cix.

Onderzoek

KPN laat weten de zaak heel serieus te nemen. Volgens een woordvoerder wordt het lastig om uit te vinden van wie de lijnen waren, omdat het zo lang geleden is. Het bedrijf kan ook niet achterhalen of de lijnen inderdaad afgetapt zijn.

Minister Plasterk liet vorige week weten dat de AIVD onderzoekt of het klopt dat Duitsland Nederlands dataverkeer heeft afgeluisterd.

GroenLinks-Europarlementariër Sargentini wil opheldering van de Europese Commissie. "Als EU-landen elkaar gaan bespioneren in opdracht van de NSA, verliezen ze allemaal", zegt ze. "We worden dan allemaal minder veilig en het schaadt onze bedrijven. De Europese Commissie moet ingrijpen om duidelijk te maken waar het nationale belang ophoudt en het Europese begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl