De Sociale Verzekeringsbank verwerkt pgb-declaraties
NOS Nieuws

'Nog steeds tienduizenden gedupeerden pgb'

De klachtenstroom bij de Nationale ombudsman over de uitbetaling van pgb-geld houdt aan, ook al wordt volgens staatssecretaris Van Rijn 95 procent van de declaraties correct betaald. "Ik concentreer me op de overige 5 procent", zegt ombudsman Reinier van Zutphen. "Dat zijn nog altijd tienduizenden mensen."

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de chaos bij de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. Ook Van Zutphen zal vragen van Kamerleden beantwoorden.

Er is nog een waaier aan problemen, zegt hij. "En we hebben nog geen enkel zicht op de vraag hoe lang het nog duurt voordat het weer in orde is."

Lessen

De klachten die bij de ombudsman binnenkomen brengt Van Zutphen onder de aandacht van de Sociale Verzekeringsbank die de uitbetaling uitvoert. "Die gaat daar goed mee om, maar in zo veel andere gevallen is het nog mis."

De intenties van Van Rijn zijn "goed", zegt de ombudsman. Hij vindt dat er lessen uit de affaire getrokken moeten worden. "Ingewikkelde regelgeving geeft problemen. Deze kwestie laat zien dat de burger er niet uitkomt en de uitvoering vastloopt."

De Kamer kreeg gisteren schriftelijke antwoorden van Van Rijn op vragen over de pgb-crisis. Politiek redacteur Lars Geerts zegt dat de brief niet alle vragen beantwoordt. "Onduidelijk is in hoeveel gevallen te laat wordt betaald en hoeveel mensen te weinig of helemaal geen geld krijgen."

Vraagtekens

De Kamer is volgens Geerts niet onder de indruk van Van Rijns vaststelling dat het in 95 procent van de gevallen goed gaat. "Dat zegt hij op grond van een steekproef van de Sociale Verzekeringsbank. Maar de Kamer zet vraagtekens bij die steekproef."

Het aantal mensen dat bij de Sociale Verzekeringsbank aan de pgb's werkt, is uitgebreid van 200 naar 1000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl