NOS Nieuws

Koning benadrukt verbondenheid Nederland en Canada

Koning benadrukt verbondenheid tussen Nederland en Canada

Koning Willem-Alexander heeft in Ottawa in een toespraak bij het staatsbanket uitgebreid stilgestaan bij de verbondenheid tussen Nederland en Canada. "Meer dan een miljoen Canadezen hebben Nederlandse wortels. Bijna iedere Nederlandse familie heeft verwanten in Canada", sprak de koning in Rideau Hall, de ambtswoning van gouverneur-generaal David Johnston.

Willem-Alexander sprak over prinses Juliana die met de prinsesjes Beatrix en Irene in Canada verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Mijn tante Margriet - Canada's Princess - werd hier in 1943 geboren."

'Meter voor modderige meter'

De koning eerde de Canadese militairen die Nederland bevrijdden, "meter voor modderige meter". Eerder op de dag had hij een ontmoeting met een aantal Canadese oorlogsveteranen. "Zolang er een Koninkrijk der Nederlanden is, zal de warme herinnering leven aan die Canadese mannen - jongens nog - die zeventig jaar geleden mogelijk maakten dat ons land kon herrijzen."

Koning legt krans in Ottawa

Willem-Alexander herinnerde ook aan de aanslagen vorig jaar bij het parlementsgebouw en het nationale oorlogsmonument in Ottawa. "Ook toen liet Canada zien niet te buigen voor terreur en vast te houden aan de idealen waarvoor het altijd heeft gestreden."

Het staatsbezoek aan Canada duurt drie dagen. Komende dag krijgen zeventig Canadese studenten in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een studiebeurs, waarmee ze in Nederland kunnen studeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl