Amerikaanse experts die met gevaarlijke stoffen kunnen omgaan, onderzoeken een verdacht pakketje (november 2006)
NOS Nieuws

Amerikaanse militairen blootgesteld aan antrax door fout in lab

Een laboratorium van het Amerikaanse leger heeft per ongeluk het gevaarlijke antrax naar een aantal privélaboratoria gestuurd. 22 medewerkers van een Amerikaanse luchtmachtbasis in Zuid-Korea zijn uit voorzorg behandeld, onder meer met antibiotica en vaccins.

De monsters moesten eigenlijk in inactieve vorm worden gestuurd, voor onderzoek naar biologische wapens, maar door een fout werden levende bacteriën verzonden.

Het ministerie van Defensie heeft de fout toegegeven. Volgens een verklaring van het Amerikaanse leger in Zuid-Korea heeft niemand symptomen van de ziekte. De behandeling van de 22 is uit voorzorg, wordt benadrukt.

De antrax-monsters werden verstuurd vanuit een lab in de staat Utah en gingen naar laboratoria in negen Amerikaanse staten en naar een Amerikaanse militaire basis bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Ontstekingen

Mensen die in contact komen met antrax, of miltvuur, kunnen ontstekingen van de huid of luchtwegen krijgen. Als mensen niet tijdig worden behandeld, kan de bacterie dodelijk zijn.

Vorig jaar werden medewerkers van een lab in de staat Georgia door een fout blootgesteld aan antrax. Er vielen toen geen slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl