ANP

Organisatoren van grote dancefeesten in Amsterdam krijgen te maken met strengere regels. Burgemeester Van der Laan heeft dat besloten na een evaluatie van het Amsterdam Dance Event van vorig jaar. Bij dat feest overleden drie bezoekers na het gebruik van drugs. 

Bezoekers moeten duidelijker worden geïnformeerd over de huisregels, zegt de burgemeester. Ook moeten bezoekers worden gewezen op de risico's van drugsgebruik en moeten ze weten waar er tijdens het feest drinkwater te krijgen is. 

Veel dancefeesten hebben de afgelopen jaren hun regels al verscherpt. Toch wil de burgemeester nog strengere regels.

Van der Laan vindt dat er beter moet worden gelet op de professionaliteit van bewakers. Hij wil dat alle bezoekers bij binnenkomst worden gecontroleerd op wapens en drugs.

Controle bij ingang

Volgens Van der Laan zijn de meeste dancefeesten in de stad goed en veilig. Als een organisatie zich niet aan de verscherpte regels houdt, loopt die de kans dat er het jaar erop geen vergunning wordt verleend.

De gemeente ziet af van het testen van pillen bij de ingang. Dat is praktisch niet mogelijk door het grote aantal feesten in de stad, zegt het college van B en W. Daarnaast strookt een drugstest niet met het beleid van drugsvrije feesten in Amsterdam, vindt de gemeente.

STER reclame