1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Rick Santorum doet opnieuw gooi naar presidentschap

De Amerikaanse conservatieve politicus Rick Santorum wil opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Hij hoopt dat de Republikeinen hem nomineren om het op te nemen tegen Hillary Clinton bij de verkiezingen in 2016.

In 2012 deed Santorum ook een poging om in het Witte Huis te komen, maar legde hij het in de voorverkiezingen af tegen Mitt Romney. "Je hebt geen idee hoe dichtbij ik bij de overwinning was", zegt hij daarover op zijn eigen website.

Santorum deed in Nederland veel stof opwaaien toen hij in 2012 het Nederlandse euthanasiebeleid bekritiseerde. Volgens de republikein waren ouderen hun leven niet zeker in Nederland. Zo zou de helft van de mensen in Nederland die euthanasie ondergaan dat niet vrijwillig doen. Ze zouden worden gedood, omdat ze oud en ziek waren. De PvdA stelde Kamervragen over de opmerkingen van Santorum.

Christelijke filmmaatschappij

Santorum presenteert zichzelf als sociaal-conservatief en staat bekend als fel tegenstander van legalisering van abortus, van het homohuwelijk en de aanwezigheid van homoseksuelen in het leger. Hij zat vier jaar in het Huis van Afgevaardigden en tussen 1995 en 2007 zat hij voor de staat Pennsylvania in de Senaat in Washington.

Na zijn vertrek uit de Senaat ging Santorum werken bij het advocatenbureau Eckert Seamans Cherin & Mellott, LLC. Ook was hij regelmatig te zien als commentator bij de conservatieve zender Fox News Channel. Na zijn mislukte kandidaatstelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen ging hij aan de slag als bestuursvoorzitter van EchoLightStudios, een christelijke filmmaatschappij.

Kandidaten

Santorum neemt het binnen het Republikeinse kamp op tegen Carly Fiorina, de voormalige CEO van computerbedrijf Hewlett-Packard, de gepensioneerde neurochirurg Ben Carson, oud-gouverneur Mike Huckabee en de senators Rand PaulTed Cruz en Marco Rubio

Ook Jeb Bush, de broer van ex-president George Bush, wordt beschouwd als kandidaat voor de Republikeinen. Hij versprak zich in een interview, maar heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld.

Voor de Democraten is voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-first lady Hillary Clinton kandidaat en ook de partijloze senator Bernie Sanders dingt voorlopig mee naar de hoogste Amerikaanse functie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl