1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Tienduizend mensen gestrand op vliegveld Zaventem

Op vliegveld Zaventem zijn rond de tienduizend reizigers gestrand. Als gevolg van een stroomstoring bij de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol konden er vandaag lange tijd geen vliegtuigen landen of opstijgen. Om 14.00 uur ging het luchtruim weer open voor een beperkt aantal vluchten.

Volgens NOS-correspondent Joris van Poppel kan het tot laat in de avond duren voordat de problemen zijn opgelost. Hij zegt dat het van de beschikbaarheid van vliegtuigen afhangt hoelang reizigers nog moeten wachten. Veel toestellen staan op andere vliegvelden, omdat ze vanmorgen moesten uitwijken.

Bedden

Zaventem heeft het Rode Kruis gevraagd om 200 bedden op het vliegveld voor gestrande reizigers. De bedden zijn voornamelijk bedoeld voor mensen die in de transit-zone van het vliegveld zitten.

Rond 09.30 uur viel de stroom uit bij de luchtverkeersleiding Belgocontrol. Normaal gaan bij een stroomstoring de noodgeneratoren draaien, maar ook die vielen uit.

Volgens Belgocontrol kwam dat door overbelasting van het netwerk, waardoor niet alleen het gewone netwerk uitviel, maar ook de schakelaars beschadigd raakten waarmee de noodaggregaten aangezet worden. Een woordvoerder van Belgocontrol zei tegen de VRT dat er over de oorzaak van de overbelasting nog geen duidelijkheid is.

In totaal zijn er volgens een woordvoerder van Zaventem rond de honderd vluchten geannuleerd. Toen de stroomstoring begon, moesten alle vliegtuigen die zich in het Belgische luchtruim bevonden, landen. Vliegtuigen onderweg naar België moesten uitwijken naar Nederland, Duitsland of Frankrijk. Daarvandaan werden de reizigers per bus naar België gebracht.

Om het leed voor de wachtende reizigers wat te verzachten organiseerde Brussels Airlines vanmiddag een bustour door Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl