ANP

De opmars van de Taliban in Afghanistan baart het kabinet en de Kamer grote zorgen. Nederland leidde vier jaar lang de NAVO-missie in de provincie Uruzgan. Daar zijn 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen. 

Het kabinet wijst erop dat de Afghaanse regering sinds vorig jaar weer geheel verantwoordelijk is voor de veiligheid in het land. "Dit gaat gepaard met tegenslagen, zoals de zorgelijke veiligheidsontwikkelingen laten zien."

"Tegelijkertijd zijn er ook positieve ontwikkelingen, waar de Afghan National Security Forces laten zien wat ze kunnen en resultaten boeken tegen de Taliban", vindt het kabinet. 

Onder druk

VVD-Kamerlid Ten Broeke zegt dat de missie in Uruzgan bedoeld was om de Taliban eronder te krijgen. "Dat is gelukt. Nu moet Afghanistan zelf zorgen voor stabiliteit en daarvoor moet zowel worden gevochten als samengewerkt met de Taliban."

PvdA-Kamerlid Servaes zegt dat Nederland op een cruciaal moment naar Afghanistan is gegaan en goed werk heeft geleverd. "Maar er komt natuurlijk een moment dat je de verantwoordelijkheid weer terug moet geven aan de Afghanen. Dan hoop je dat alle inspanning geconsolideerd zal worden. Dat hoop ik nog steeds, maar ik geef toe: het staat wel stevig onder druk." 

Pijnlijk 

Sjoerd Sjoerdsma van D66 zegt dat Nederland veel heeft geïnvesteerd in de stabiliteit en de opbouw van de provincie. "In bloed van onze soldaten, maar ook in hoeveelheden geld. We hebben er natuurlijk miljoenen euro's ingestoken en dan is die nieuwe opkomst van de Taliban natuurlijk echt een tegenslag en pijnlijk voor ons."

CDA'er Knops vindt dat de situatie in Uruzgan er redelijk dramatisch uitziet. "De internationale gemeenschap is te snel weggegaan. Het risico dat dit zou kunnen gebeuren, was bekend", vindt hij. "We dreigen terug te gaan naar af."

STER reclame