'Voor 150 miljoen aan steekpenningen in FIFA-schandaal'

tijd van publicatie
AFP

De corruptiepraktijken bij de FIFA hebben de verdachten samen zo'n 150 miljoen dollar opgeleverd. Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch tijdens een persconferentie over de arrestaties van vanmorgen.

Al sinds 1991 zou er worden gefraudeerd bij de toewijzing van de WK's en de verkoop van televisierechten. Ook bij de toewijzing van het WK aan Zuid-Afrika is volgens Justitie gefraudeerd. Voormalig FIFA-vice-president Jack Warner zou voor 10 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de Zuid-Afrikaanse regering.

Het onderzoek is nog niet afgerond, benadrukt de baas van de Amerikaanse belastingdienst: "Dit is het Wereld Kampioenschap Corruptie. De FIFA krijgt van ons een rode kaart." Mogelijk worden er nog meer mensen opgepakt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Dit is het Wereld Kampioenschap Corruptie'

Dit is het Wereld Kampioenschap Corruptie. De FIFA krijgt van ons een rode kaart.

Richard Weber, hoofdinspecteur belastingfraude

Lynch sprak harde woorden over de verdachten. "Ze kregen de taak toevertrouwd voetbal integer te houden en de sport voor iedereen toegankelijk te maken. In plaats daarvan bedierven zij het wereldwijde voetbal, alleen om hun eigen belang te dienen en zichzelf te verrijken. Ze deden dit jaar na jaar, toernooi na toernooi."

Er zijn vandaag veertien mensen opgepakt. Negen van hen zijn FIFA-official. Ook zijn er vijf sportmarketeers die de VS wil aanklagen. Zeven mensen werden vanmorgen opgepakt in een hotel in het Zwitserse Zürich. Zwitserland wil hen uitleveren aan de Verenigde Staten, maar zes verdachten vechten hun uitlevering aan. Zo'n zaak zou zich jaren kunnen voortslepen.

De Amerikaanse justitie ontdekte ten minste tien fraudegevallen in hun onderzoek naar corruptie. In negen gevallen ging het om sportmarketingbedrijven die wilden verdienen aan de grote evenementen van de FIFA. De FIFA-officials namen steekpenningen aan van de sportmarketeers, die op hun beurt tientallen miljoenen verdienden aan de uitzendrechten.

Dit zijn de verdachte bestuurders van de FIFA NOS

De Amerikaanse autoriteiten hebben ook een inval gedaan bij het kantoor van de Amerikaanse voetbalbond Concacaf. Een van de opgepakte FIFA-officials, Jeffrey Webb, is voorzitter van de Concacaf. 

STER Reclame