NOS Nieuws

Steeds meer ooginfecties door vieze zachte lenzen

Honderden mensen belanden jaarlijks met een hoornvliesontsteking in het ziekenhuis. Volgens oogartsen loopt dat aantal op doordat veel mensen onzorgvuldig zijn met hun zachte contactlenzen.

Steeds meer mensen gebruiken zachte lenzen en een grote groep gaat er niet altijd even hygiënisch mee om. Vooral gebruikers tussen de 16 en 28 jaar nemen het niet zo nauw met het goed schoonmaken van de lenzen met de juiste vloeistof, het tijdig vervangen, altijd ’s nachts uitdoen en het regelmatig ontsmetten van het lenzenbakje.

Steeds meer ooginfecties door vieze zachte lenzen

Volgens de oogartsen werkt ook het online kopen van lenzen een toename van het aantal oogontstekingen in de hand. Er is bij internetverkoop geen duidelijke voorlichting of controle.

Geen verrassing

Alleen al in het Oogziekenhuis Rotterdam zijn vorig jaar zo’n 500 patiënten behandeld met hoornvliesontsteking na verkeerd lensgebruik. Dat is een toename van 30 tot 40 procent ten opzichte van vier jaar geleden. Van de 500 patiënten moesten er vijftig worden opgenomen. Tien van hen moesten een hoornvliestransplantatie ondergaan.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) onderschrijft de zorg en waarschuwingen van de oogartsen. Dat er een stijging wordt gesignaleerd in het aantal gevallen van hoornvliesontsteking is voor de NOG geen verrassing. Het NOG benadrukt dat een drager van zachte lenzen altijd gevoeliger is voor ooginfecties dan bijvoorbeeld dragers van harde lenzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl