De FIFA-officials werden opgepakt in Hotel Baur au Lac in Zürich
NOS Nieuws

'Verkiezing FIFA-baas onder grote druk na arrestaties'

De arrestatie van de FIFA-functionarissen zet het aankomende FIFA-congres onder grote druk, zegt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers. Vrijdag kiezen de officials in Zürich de nieuwe voorzitter. "Het is nog maar de vraag of die bijeenkomst door kan gaan", zegt Olfers tegen de NOS.

Vanochtend werden zes functionarissen opgepakt in een hotel in Zürich. Ze worden verdacht van corruptie. De FIFA heeft nog niet gereageerd op de aanhoudingen. "Uit de reactie van de FIFA zal blijken hoe groot de macht van voorzitter Blatter nog is", zegt Olfers. "Als het congres van vrijdag wordt uitgesteld, dan weet je dat de macht van Blatter is afgekalfd." Blatter zelf is niet opgepakt.

Zes arrestaties kun je niet zomaar wegpoetsen.

Hoogerlaar sport en recht Marjan Olfers

Hoewel er nog geen bewijzen of bekentenissen zijn in de zaak, staat de FIFA onder grote druk. "Eén corrupte appel kun je nog wel uit het mandje gooien, maar zes arrestaties kun je niet zomaar wegpoetsen", zegt Olfers.

Het verkrijgen van bewijzen in de zaak wordt volgens Olfers nog een zware klus. "Als mensen via e-mail communiceren over witwaspraktijken, wordt dat niet nadrukkelijk genoemd. Ook de link met de topfiguren, onder wie Blatter, zal heel moeilijk te leggen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl