ANP

Minister Schippers van Volksgezondheid wil met een nieuwe aanpak een einde maken aan het stijgende aantal sportblessures. De bewindsvrouw trekt de komende jaren 675.000 euro uit om sportblessures te voorkomen bij voetballers, hardlopers en fitness-fanatici, want die hebben de meeste problemen. 

Het aantal sportkwetsuren stijgt harder dan de sportdeelname, meldde de minister vandaag aan de Tweede Kamer. Vorig jaar kregen sporters in totaal 4,7 miljoen blessures, met de nodige zorgkosten en arbeidsverzuim tot gevolg.

Beperkte kennis

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen, zoals app's die blessures moeten voorkomen, lijken onvoldoende effect te hebben. De apps 'Versterk je enkel' en 'Gebruik je kop, helm op' waren onder meer bestemd voor wielrenners, ruiters en schaatsers.

Schippers heeft de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMW) opdracht gegeven een samenhangend programma te ontwikkelen. De organisatie moet in eerste instantie zelf programma's (door)ontwikkelen ter voorkoming van sportblessures "vanwege de beperkte kennis over wat werkt".

Sportbonden

Onder meer NOC*NSF, de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en sportbonden hebben meegedacht over de nieuwe aanpak.   

STER reclame