EPA

Malaysia Airlines gaat reorganiseren en zich meer richten op regionale vluchten. Duizenden mensen verliezen hun baan.

Jarenlang stond de luchtvaartmaatschappij bekend om zijn betrouwbaarheid en de goede service aan boord. Vorig jaar maakten twee grote incidenten met vliegtuigen van Malaysia Airlines daar een einde aan.

Op 8 maart 2014 verdween vlucht MH370 van de radar. Ruim een jaar later is het nog steeds een raadsel wat er met het vliegtuig met 239 inzittenden is gebeurd. Een paar maanden later, op 17 juli, werd vlucht MH17 boven het Oekraïense luchtruim neergeschoten. 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Door deze vliegrampen, en de jarenlange bijtende concurrentie onder luchtvaartmaatschappijen, is moederorganisatie Malaysia Airlines Systems (MAS) diep in de rode cijfers terechtgekomen.

Regionale vluchten

Om het bedrijf weer gezond te maken wordt het bedrijf volledig gereorganiseerd en krijgt het een nieuwe naam. Het nieuwe bedrijf met de naam Malaysia Airlines Berhad (MAB) wordt kleiner en gaat zich vooral richten op regionale vluchten. Naar verwachting verliest ongeveer eenderde van de 20.000 werknemers bij de reorganisatie zijn baan. 

De reorganisatie wordt gesteund door de Maleisische minister van Transport. Volgens Malaysia Airlines hoeven passagiers zich geen zorgen te maken over de veranderingen. "Tot en met 31 augustus gaan al onze vluchten, schema's en reserveringen gewoon door", zegt de directeur. 

De nieuwe maatschappij gaat op 1 september van start.

STER reclame