Partijvoorzitter Henry Keizer pleit voor een hogere kiesdrempel
NOS Nieuws

VVD wil kiesdrempel tegen te kleine partijen

Het VVD-partijbestuur vindt dat er te veel kleine politieke partijen zijn waardoor de bestuurbaarheid van Nederland in gevaar komt. Partijvoorzitter Henry Keizer pleit daarom in een interview met het AD voor een hogere kiesdrempel.

"Als je niet oppast, heb je zes, zeven partijen nodig om een regering te vormen", zegt Keizer. Een kiesdrempel is het minimum aantal stemmen dat een partij moet halen om een zetel te krijgen. Bij een hogere kiesdrempel komen sommige partijen dan niet meer in de Eerste en Tweede Kamer.

Bijzondere dag

Politiek verslaggever Wilma Borgman: "Henry Keizer kiest een bijzondere dag voor dit pleidooi, de dag waarop blijkt dat VVD-premier Rutte voor steun voor zijn kabinet meer dan ooit afhankelijk is van partijen die de partijvoorzitter dus wil afschaffen. Het zal de lust bij kleine partijen om eventueel de VVD te steunen niet vergroten."

Vandaag kiezen de leden van Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. De VVD lijkt met 13 van de 75 zetels de kleinste grootste partij ooit in de senaat te worden. De Eerste Kamer telt op het moment twaalf fracties.

Kamerlid Segers van de ChristenUnie heeft al gereageerd op het VVD-idee: "De arrogantie van de macht", twittert hij. De ChristenUnie heeft in de Tweede Kamer vijf, en in de Eerste Kamer twee zetels. Het kabinet kon veel plannen doorzetten dankzij steun van de ChristenUnie.

D66, ook een van de drie kleinere partijen die het kabinet op belangrijke momenten met bezuinigingen en hervormingen hebben gesteund, is niet te spreken over het idee. "Grote partijen zijn goed. Als die een kabinet vormen heb je geen kleintjes nodig. Dat is de afgelopen jaren bewezen", spot Kamerlid Verhoeven.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt het toch iets om over na te denken. Kamerlid Taverne wijst op de staatscommissie van de Eerste Kamer die zich onder leiding van VVD'er Hermans gaat buigen over de werking van de democratie. "Als je kijkt naar hoe je iets zou kunnen doen tegen versplintering in de politiek zou het gek zijn als je hier niet naar zou kijken.”

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt veel kleine partijen in twee verschillende 'volksvertegenwoordigingen' ook lastig. "Ik hoop dat die staatscommissie in de Eerste Kamer serieus aan de gang gaat." Een oplossing kan zijn dat de Eerste Kamer alleen opmerkingen over wetsvoorstellen mag maken, maar ze niet meer kan wegstemmen. "Dat komt in de wereld bijna niet voor."

Het verhogen van de kiesdrempel vindt hij geen goed idee, omdat hij voorstander is van veel stromingen in de politiek. "Het is misschien een probleem maar dat gaan we niet oplossen door de kiezer minder keuze te geven."

Meningen

Of er bij andere partijen enthousiasme is voor dit idee is nog maar zeer de vraag, zeker omdat de kleine partijen er dus geen belang bij hebben. En ook binnen de VVD verschillen de meningen over het invoeren van een kiesdrempel.

Politiek verslaggever Wilma Borgman: "Ook de vorige VVD-voorzitter, Benk Korthals, pleitte twee jaar geleden voor een kiesdrempel. Daarna hebben we er niets meer over gehoord. Het wetenschappelijk bureau van de VVD wees het idee zelfs van de hand omdat het bureau het belangrijker vond dat het systeem toegankelijk is voor minderheden en nieuwkomers.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl