570 Statenleden gebruiken vandaag het rode potlood om voor de Eerste Kamer te stemmen
NOS Nieuws

Zijn er vandaag alweer verkiezingen?

Leden van de Provinciale Staten kiezen vandaag een nieuwe Eerste Kamer. Om 15.00 uur begint in alle twaalf provinciehuizen een speciale vergadering waarbij de 570 Statenleden kunnen stemmen. Die hebben in totaal 75 zetels te verdelen. "Het zijn verkiezingen met een hele kleine groep kiezers", zoals premier Rutte het vrijdag zei.

Statenleden stemmen vrijwel altijd op iemand van de eigen partij; daardoor is de uitslag al min of meer bekend. Het kabinet heeft in de nieuwe Eerste Kamer naar verwachting nog maar 21 van de 75 zetels en zal dus nog meer dan voorheen op zoek moeten naar steun van oppositiepartijen. Naar verwachting zullen VVD, PvdA en de 'constructieve oppositiepartijen' ook met D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid halen. Op deze interactieve kaart is een voorspelling van de zetelverdeling te zien.

Voorlezen

Om 15.00 uur wordt in de Provinciehuizen de vergadering geopend voor de stemming. De Statenleden vullen met rood potlood het stemformulier in en doen dat in de stembus. Als alle stemmen zijn uitgebracht wordt de stembus geleegd en worden de stembiljetten één voor één voorgelezen.

Per provincie stemmen er 39 tot 55 Statenleden. Het voorlezen kan dus vrij snel gaan. Vanaf 16.00 uur zijn alle uitslagen binnen en is bekend hoe de nieuwe zetelverdeling in de Eerste Kamer er gaat uitzien.

De precieze zetelverdeling kan afwijken van de prognoses. Vier jaar geleden liep D66 een zetel mis omdat Statenlid Wim Cool zijn stembiljet invulde met een pen, in plaats van met het verplichte rode potlood. D66-leider Pechtold heeft zijn Statenleden op Twitter alvast gevraagd om goed aan alle voorschriften te denken.

De NOS doet vanmiddag in een speciale uitzending met Rob Trip en Dominique van der Heyde verslag van de Eerste Kamerverkiezingen. Die uitzending begint om 15.30 uur op NPO 1. Op NPO Radio 1 begint het verkiezingsprogramma al om 15.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl