Schuldenaars zien inkomens dalen en schulden groeien

time icon
ANP
Geschreven door
Bart Kamphuis
Verslaggever economie

De gemiddelde schuld van mensen die gebruikmaken van schuldhulpverlening stijgt. Vorig jaar bedroeg die schuld 38.500 euro, een jaar eerder was dat 37.700 euro. Dat staat in het jaarverslag van de branchevereniging voor professionele schuldhulpverlening NVVK.

Volgens de NVVK moet een steeds grotere groep met een minimaal inkomen rondkomen, omdat ondersteunende inkomensmaatregelen worden afgebouwd. "De uitgaven zijn juist toegenomen", zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK.

Het is voor veel mensen erg moeilijk om géén schulden te maken.

Joke de Kock, voorzitter NVVK

"Na betaling van energie, verzekeringen en zorgkosten blijft er voor deze groep vaak weinig tot niets meer over voor de boodschappen", zegt De Kock. "Vooral de gestegen huren en de afbouw van de huurtoeslag hebben een flink gat geslagen in het budget van deze groep. Het is voor veel mensen erg moeilijk om géén schulden te maken." 

87 procent van de mensen in de schuldhulpverlening heeft een inkomen rondom het minimumloon of een inkomen tot maximaal modaal. In 2011 was dit nog 74 procent. 

Onoplosbaar

De NVVK meldt dat het aantal mensen met onoplosbare schulden de afgelopen drie jaar is verdubbeld. 'Onoplosbaar' betekent dat er geen schuldsanering of aflossingsregeling geregeld kan worden, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vijf jaar geleden nog een eigen zaak, nu in de schulden

Volgens De Kock gaat het vaak om vorderingen door de overheid. "Het zijn vooral de juridische belemmeringen die het regelen van schulden tot een moeizaam proces maken. Te snel en te vaak wordt onterecht gesteld dat er sprake is van fraude als mensen bijvoorbeeld een vergissing maken bij het aanvragen van uitkeringen en toeslagen. Dan heb je wel meteen een schuld die de overheid zeer actief verhaalt."

De overheid heeft vaak een positie van 'preferente schuldeiser', waardoor bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incassobureau en de Belastingdienst met hun vorderingen voorrang hebben op andere schuldeisers. 

Volgens de NVVK maakt de overheid veel gebruik van deze bijzondere juridische positie. Dat frustreert volgens De Kock het vinden van een oplossing voor mensen met schuldproblemen. 

Minder streng

In 2014 bedroeg het aantal klanten van de professionele schuldhulpverlening 92.000. Dat is 3000 meer dan het jaar daarvoor. Eerder deze maand riep staatssecretaris Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken gemeenten op minder streng te zijn bij het selecteren van wie er voor professionele schuldhulp in aanmerking komt. 

Volgens een ruwe schatting van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht kloppen jaarlijks zo'n 150.000 mensen tevergeefs aan bij de gemeente voor professionele schuldhulp.

STER Reclame