NOS Nieuws

Politiebond: wet aanpassen tegen motorbendes

Topoverleg in Maastricht over motorbendes

Om de overlast van motorbendes in Limburg aan te pakken, is volgens politiebond ACP nieuwe wetgeving nodig. Voorzitter Van de Kamp sprak in het NOS Journaal op NPO Radio 1 de hoop uit dat minister Van der Steur, die vanmiddag in Limburg is, daar werk van maakt.

Net als de burgemeesters zegt Van de Kamp dat de capaciteit van de Limburgse politie moet worden uitgebreid. Al sinds de komst van de Nationale Politie zijn de teams in Limburg volgens hem overbelast; er blijft nu al veel werk liggen. Maar alleen meer politie-inzet lost het probleem niet structureel op, zegt de ACP-voorzitter.

Gerrit van de Kamp over aanpak motorbendes

Bestuurlijk

Voor een structurele aanpak moet Nederland volgens Van de Kamp naar Duitsland kijken, waar motorclubs makkelijker kunnen worden verboden. "De Duitsers hebben ervoor gekozen om dat bestuurlijk te doen en allerlei eisen en voorwaarden te stellen. Dat maakt het daar bijna onmogelijk om motorgangs te hebben. Nederland zou daar goed naar moeten kijken om hetzelfde te doen."

Van de Kamp wijst erop dat het heel moeilijk is om motorclubs strafrechtelijk te verbieden, zoals het OM de afgelopen jaren verschillende keren vergeefs heeft geprobeerd. Vorig jaar pleitte de burgemeester van Echt-Susteren ook al voor wijziging van de wet om motorclubs te kunnen verbieden.

Stadhuis

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) praat vanmiddag in het stadhuis van Maastricht met de politie, het OM en de burgemeesters uit de regio over de problemen met de motorbendes. Vrijdag zei de minister nog dat er vooralsnog geen extra maatregelen nodig zijn, omdat er nu al veel gebeurt om het openlijke geweld tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl