NOS Nieuws

139 graven gevonden in grensstreek Maleisië

'We gaan alle lichamen met respect bergen'

Bij de Maleisische grens met Thailand zijn 139 graven gevonden, met daarin vermoedelijk lichamen van slachtoffers van mensenhandel. Volgens de Maleisische politie liggen in de graven soms meerdere lichamen.

De graven zijn de afgelopen twee weken gevonden bij 28 kampen die jarenlang zijn gebruikt door mensensmokkelaars. In de kampen zaten vooral Rohingya-moslims, die vanuit Birma vluchten naar Thailand en Maleisië.

Honderden doden

Het is nog niet bekend hoeveel lichamen er in de graven liggen, zegt correspondent Michel Maas. "De begraafplaatsen zijn in een vrij ontoegankelijk bosgebied. Bovendien zijn veel lichamen erg onherkenbaar, waardoor het heel moeilijk is om te bepalen hoeveel er in een graf liggen."

"Het hoofd van de politie zegt dat er veel graven zijn waar meer dan één lichaam in ligt, dus we kunnen er rekening mee houden dat er enkele honderden doden zijn." Vanmorgen zijn teams begonnen met het opgraven van de menselijke resten.

Thailand

De graven liggen vlak bij de grens. Een ervan ligt zo'n 100 meter van een graf dat eerder deze maand in Thailand werd gevonden. Daarin lagen 26 lichamen van Rohingya-moslims uit Birma.

De Rohingya-moslims worden in eigen land niet erkend als bevolkingsgroep en worden vervolgd of verjaagd. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er zo'n 25.000 vluchtelingen door mensensmokkelaars meegenomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Smokkelroute

De grens met Maleisië is het einde van een smokkelroute, zegt Maas. "Die begint met de boot in Birma, daar stappen de mensen op tegen forse betaling. Vervolgens worden ze in Thailand aan land gebracht. Mensensmokkelaars brengen ze naar de grens met Maleisië. In Maleisië wacht hen werk, vaak op grote plantages."

In de kampen worden ze erg slecht behandeld. "Voor die mensenhandelaren is elke vluchteling alleen maar een zak met geld. Waar ze ook komen, worden ze uitgeperst. Als ze in die kampen komen, moeten ze hun familie bellen. Die moet dan weer een bedrag overmaken, waarna ze vrijgelaten worden. Pas als ze ergens op een plantage aan het werk zijn, zijn ze een beetje verlost van dat circuit van mensenhandelaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl