Nobelprijswinnaar Nash komt om bij verkeersongeluk

Nash bij de uitreiking van de Abelprijs in Oslo EPA

De Amerikaanse wiskundige John Forbes Nash, die model stond voor de hoofdpersoon in de film A Beautiful Mind, is bij een verkeersongeluk om het leven gekomen.  

Nash is 86 jaar geworden. Het ongeluk gebeurde met een taxi, waarin hij samen met zijn vrouw Alicia (82) zat. Ook zij is omgekomen.

Nash, die een groot deel van zijn leven aan schizofrenie leed, maakte naam als geniale wetenschapper. In 1994 kreeg hij de Nobelprijs voor de Economie.

In 1999 kwam het boek A Beautiful Mind uit, gebaseerd op het leven van Nash. Het verhaal, dat zich afspeelt op de prestigieuze Princeton University, werd in 2001 verfilmd. De film van regisseur Ron Howard kreeg in 2002 vier Oscars. De rol van Nash werd gespeeld door Russell Crowe.

A Beautiful Mind

Speltheorie

Nash werd in 1928 geboren in West-Virgina. Aanvankelijk volgde hij een technische opleiding in Pittsburgh om net als zijn vader elektrotechnicus te worden. Maar zijn grote interesse lag bij de wiskunde en hij ging daarin verder op de Princeton University.

In 1950 promoveerde Nash op een proefschrift op het gebied van de speltheorie, een onderdeel van de wiskunde waarin het draait om het nemen van beslissingen. De theorie is ontwikkeld uit analyses van bordspelen. Daar is een model uitgekomen over de interactie tussen de deelnemers. 

Deze kennis wordt gebruikt in de economie, sociologie en biologie. Nash voegde hier een theorie aan toe die bekend werd als het Nash-evenwicht. Dat werd de rode draad in A Beautiful Mind. ​

Onderscheiding

Het zou nog 44 jaar duren voordat hij hiervoor de Nobelprijs kreeg. Een groot deel van die tijd stond het leven van Nash in het teken van schizofrenie. De eerste verschijnselen openbaarden zich in 1958. In de jaren daarna werd de ziekte ernstiger. Nash werd vele malen opgenomen in psychiatrische klinieken.

Nash ontvangt de Nobelprijs

Jarenlang was de wetenschapper niet in staat om te werken. Pas in het begin van de jaren 90 herstelde Nash en hervatte hij zijn werk als wiskundige.

Afgelopen week kreeg Nash uit handen van de Noorse koning Harald de Abelprijs, een onderscheiding voor wiskundigen die sinds 2003 jaarlijks wordt toegekend. Nash is de eerste die zowel de Abelprijs als de Nobelprijs heeft ontvangen.