NOS Nieuws

'Het is misschien wel de beste auto die ooit gemaakt is'

De Fransen noemen deze auto liefkozend 'de godin van de weg'. In Nederland staat het model bekend als De Snoek of Het Strijkijzer. De Citroën DS is zestig jaar oud en dat wordt gevierd.

In Parijs reed er een stoet van 600 Citroën-auto's over de Champs-Élysées en het model werd tentoongesteld in de tuinen van de Tuilerieën. "We willen laten zien dat we nog steeds inspiratie halen uit onze DS", zegt de directeur van Citroën. "Het is een historisch model dat nog altijd veel indruk maakt."

Voor veel liefhebbers nog altijd een droomauto

Het beroemde model werd geïntroduceerd in 1955 en zorgde voor een revolutie in de autowereld. De Citroën DS had een aantal technieken die nog nooit in één auto waren toegepast, zoals kreukelzones en een opvouwbaar stuur. Ook was de DS het eerste model met een plastic dashboard.

"Het is misschien wel de beste auto die ooit gemaakt is", zegt Top Gear-presentator James May. "Met de komst van de DS veranderde alles."

Zestig jaar later heeft de auto nog steeds een enorm aantal fans en heeft Citroën besloten de DS als afzonderlijk merk neer te zetten. Het Franse automerk wil deze verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseerde een week vol evenementen voor autoliefhebbers.

Citroën hoopt op deze manier weer net zo populair te worden als in de jaren 50. Op de eerste dag dat het model te koop stond, werden meteen 12.000 auto's besteld. In totaal zijn er ongeveer 1,4 miljoen DS-modellen verkocht.

De productie van de DS werd in 1975 gestaakt, maar de auto spreekt nog steeds tot de verbeelding. Vandaar dat autoliefhebbers vandaag weer verlekkerd naar een mooi plaatje van De Snoek keken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl