NOS NieuwsAangepast

Feiten en cijfers: zo eet Nederland

Ruim de helft van alle Nederlanders (57 procent) vindt dat hij of zij gezond eet. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, waarvan in november de resultaten zijn gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat wederom de helft van alle Nederlanders gezonder zou willen eten dan ze nu meestal doet. Een derde van die groep zegt te weinig zelfbeheersing te hebben om dat daadwerkelijk te doen; bijna een kwart van de mensen (23 procent) vindt gezond eten te duur.

Andere uitkomsten uit het onderzoek:

43 procent van de jongeren (18 tot 29 jaar) zegt gezond te eten; bij 65-plussers is dat 75 procent.Tweederde van de jongeren geeft aan gezonder te willen eten; van de 65-plussers is dat maar eenderde.Vrouwen van 40 jaar en ouder zeggen veel gezonder te eten dan mannen van 40 jaar en ouder; voor het 40ste levensjaar is het verschil minimaal.39 procent van de jonge vrouwen geeft aan te weinig zelfbeheersing te hebben en zo toch ongezonder te eten; bij jonge mannen is dat 20 procent.Jonge mannen zeggen vaak dat hun leven te onregelmatig is om gezond te eten (40 procent) en dat gezond eten te veel tijd kost (30 procent).93 procent van de vrouwen vindt zichzelf hoofdverantwoordelijk voor een gezonde maaltijd; bij de mannen is dat 'slechts' 84 procent.75 procent van de ondervraagden wil dat kinderen op school les krijgen over gezond eten; 80 procent van de mensen wil zelfs dat op kinderdagverblijven alleen gezond voedsel wordt geserveerd. Drie procent minder wil ook in schoolkantines uitsluitend gezond eten.17 procent van de ondervraagden zegt duurzaam te eten (biologisch voedsel e.d.); 48 procent wil dat in de toekomst ook gaan doen.

Aan het onderzoek deden 1538 Nederlanders mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl