De historische ruïnestad Palmyra is in handen gevallen van IS. Regeringstroepen van president Assad zijn gevlucht en hebben militaire materieel achtergelaten Reuters

In de Syrische stad Palmyra hebben strijders van Islamitische Staat de afgelopen dagen negentig mensen omgebracht, onder wie elf kinderen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de organisatie die vanuit Londen informatie verzamelt over Syrië via een netwerk in het land zelf. 

Palmyra viel woensdag in handen van de soennitische terreurgroep. 

Eerder vandaag meldde de Syrische staatstelevisie dat Islamitische Staat 400 inwoners van Palmyra heeft gedood, maar het regime van president Assad kan die cijfers hebben gemanipuleerd om propaganda te maken tegen IS.   

IS-strijders hebben het in veroverd gebied vooral gemunt op burgers die loyaal zijn aan de regering en op mensen die een ander geloof aanhangen dan de soennitische islam. 

Grensovergang

IS heeft  het afgelopen etmaal opnieuw strategische winst geboekt met de inname van de Syrisch-Iraakse grenspost al-Walid. Het terreurleger is nu heer en meester langs grote delen van de doorgaande route van Damascus naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. 

Iraakse veiligheidstroepen hebben de post verlaten, heeft een Iraakse legerwoordvoerder verklaard. IS-strijders hadden de Syrisch kant van de post al enkele dagen in handen, maar nu wappert hun zwarte vlag ook aan de Iraakse kant.  

STER reclame