NOS Voetbal

Kluivert en de tranen van de Champions League

ATS: Kluivert en de tranen van de Champions League

Zomer 1994. Ajax is op zoek naar een nieuwe spits en heeft zijn zinnen gezet op een Braziliaan genaamd Ronaldo. Maar de latere wereldster koos voor PSV. Even zaten de Amsterdammers in zak en as. "Toen kwam Louis van Gaal met de legendarische woorden: maar wij hebben Patrick Kluivert."

Teammanager David Endt kan zijn lach niet bedwingen als hij er ruim twintig jaar later, voor het programma Andere Tijden Sport, aan terugdenkt. "Het klonk als een grap. Niemand kende Patrick Kluivert", zegt Endt zondagavond in de aflevering 'Kluivert en de tranen van de Champions League'.

Daar zou echter snel verandering in komen, in de onbekende status van Kluivert. Nauwelijks een jaar later kende heel Europa de achttienjarige spits van Ajax.

1994: Adriaanse over talenten Kluivert en Wooter

In de eerste de beste wedstrijd van het seizoen, de Super Cup, mocht Kluivert gelijk zijn opwachting maken in de basis. En hij scoorde. "Een opluchting", aldus de aanvaller tegen Andere Tijden Sport. Het was de 3-0, de beslissing. Jari Litmanen en Tarik Oulida hadden Ajax al op een ruime voorsprong gezet.

Naast Litmanen, bestond het team dat seizoen uit routiniers als Frank Rijkaard en Danny Blind. Maar verder had Louis van Gaal zijn selectie samengesteld met talenten, veelal uit eigen jeugd: Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Edgar Davids, Marc Overmars en Finidi George .

Door de landstitel een seizoen eerder, had het team zich geplaatst voor de Champions League. En daarin wachtte gelijk AC Milan. Het grote Milan, dat een seizoen eerder nog de 'cup met de grote oren' had gewonnen. De onervaren Ajacieden keken op tegen Ruud Gullit & co. Ze deden zelfs iets waarvoor Ronald de Boer zich, twintig jaar later, nog enigszins schaamt.

Ajacieden zochten kleedkamer Milan op

Het zou niet de laatste zege van Ajax op Milan zijn dat seizoen. Er volgden nog twee overwinningen. In de return in Italië was Ajax wederom duidelijk te sterk (0-2) en via de kwartfinales (Hajduk Split) en de halve finales (Bayern München), werd het team van Van Gaal in de finale voor de derde keer aan Milan gekoppeld.

Van Gaal koos voor Ronald de Boer in de basis. Een domper voor Kluivert, die vlak voor de finale zijn frustratie uitte tegen teammanager Endt. "We liepen een rondje rond het hotel. Hij schopte in het grind. Hij baalde dat hij niet speelde. Dat zei hij ook. Maar hij zei: ik ga wel scoren."

1995: Kluivert beslist Champions League-finale

De keerzijde van de medaille komt vier maanden later. Kluivert veroorzaakt een ongeluk met dodelijke afloop. "Dat blijft een diepe wond", kijkt de Amsterdammer terug. Of hij het doelpunt in de finale in zou ruilen voor het leven van het slachtoffer? "Honderd procent".

Studio Sport 1995: ongeluk Kluivert

Zondag, 22.10 uur

De hele aflevering 'Kluivert en de tranen van de Champions League' is zondagavond op NPO 1 te zien vanaf 22.10 uur.

Afleveringen zomerserie Andere Tijden Sport

ZondagAflevering
24 meiKluivert en de tranen van de Champions League
31 meiCruijff gaat vreemd
7 juniRik Smits; van zero tot hero
14 juniKoopmans vs Blanchard: rumble in Rotterdam
21 juniJan Knippenberg; Forrest Gump op Texel
28 juniHoe de Tour van '54 naar Nederland kwam
5 juliHan Urbanus, honkbalpionier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl