Duizenden gelovigen wonen in San Salvador de zaligverklaring van de vermoorde bisschop Romero
NOS Nieuws

Oud-aartsbisschop Romero zalig verklaard in El Salvador

In El Salvador is aartsbisschop Óscar Romero, die in 1980 werd vermoord, zalig verklaard. Honderdduizenden gelovigen, verschillende staatshoofden en geestelijke leiders waren bij de plechtigheid in de hoofdstad San Salvador.

De dienst werd geleid door de Italiaanse kardinaal Angelo Amato. Het was het grootste evenement uit de geschiedenis van het Centraal-Amerikaanse land. Na de zaligverklaring werd een portret van de aartsbisschop onthuld.

Een wake voor Romero in de stromende regen

Uren voor het begin van de ceremonie waren belangstellenden al massaal naar het centrum van de hoofdstad gegaan. Ze zongen religieuze liederen en scandeerden Romero's naam.

Op 24 maart 1980 werd Romero doodgeschoten toen hij de mis opdroeg. Hij was een uitgesproken tegenstander van de militaire dictatuur en kwam op voor de armen. Een extreemrechts doodseskader maakte een einde aan zijn kritiek op het regime.

Martelaar

Eerder dit jaar riep paus Franciscus de Salvadoraanse bisschop uit tot martelaar van het geloof, waarmee de weg vrij was voor zijn zaligverklaring.

Portret Romero

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl