AFP

Ruim voordat om 20.00 uur vanavond de officiële bevestiging kwam, 'ja tegen het homohuwelijk', vierden de voorstanders in Ierland al uitbundig feest.

Op sociale media feliciteert iedereen elkaar al de hele dag met de uitkomst. Een van de opvallendste uitingen van blijdschap komt van de Ierse minister van Gelijkheid. Die twitterde: Ierland heeft net 'F♥CK YEAH' gezegd.

J.K. Rowling, de bedenker van Harry Potter, hield het iets beschaafder. Ze stelde dat Ierland vandaag geschiedenis schrijft. Ook zanger Sam Smith is blij. "Zo gelukkig hiermee, maar het blijft schokkend dat dit pas nu gebeurt."

De homoseksuele Britse acteur Stephen Fry schrijft dat Oscar ligt te lachen in zijn graf. Hij doelt daarmee op de Ierse auteur Oscar Wilde (1854 – 1900) die op mannen viel en werd veroordeeld voor wat ze toen grove onzedelijke handelingen noemden.

De Noord-Ierse politicus van Sinn Fein, Gerry Adams, stond vanmiddag met duizenden andere feestvierders op een plein in Dublin. "De Ierse mensen laten zien dat we een beschaafd, tolerant en meelevend volk zijn", zei hij.

Acteur Ian McKellen, ook homoseksueel, heeft nog wel een boodschap voor Adams en zijn collega-politici. "Felicitaties aan de republiek. Hoe zit het met Noord-Ierland?", schreef hij op Twitter. Daar mogen homo's niet trouwen.

De blijdschap overheerst over de stap die Ierland maakt, maar de Engelse komiek David Baddiel weet toch een kanttekening te plaatsen. "Dus homoseksuelen kunnen nu trouwen in Ierland, maar waarschijnlijk is het nog steeds heel moeilijk voor ze om te scheiden." Baddiel refereert daarmee aan de strenge echtscheidingswet in het katholieke Ierland.

STER reclame